2024. július 17., szerda

Elefántcsontpart Drogba beállása után fordított

Elefántcsontpart válogatottja ugyan az első negyedórától hátrányban játszott, végül 2:1-es győzelmet aratott Japán ellen a labdarúgó-világbajnokság C csoportjának 1. fordulójában. Az ázsiai együttes ezzel története első vereségét szenvedte el afrikai csapattal szemben – korábbi vb-ken Kamerunt és Tunéziát is leverték már.

A mérkőzés előbb enyhe japán mezőnyfölénnyel indult, a kezdeti öt percet követően Elefántcsontpart vette át a kezdeményezést. Közben eleredt az esőt, Japán pedig a 16. percben gólt lőtte első valamirevaló helyzetéből. Honda Keiszuke egy bedobás követően lerázta magáról Yaya Tourét, majd 14 méterről ballal belőtte a rövid felsőbe a labdát (1:0). Honda pályafutása harmadik vb-gólját szerezte, amivel a legeredményesebb japán játékos lett a vb-k történetében.

Az elefántok több percre megzavarodtak, egyre-másra alakultak ki a helyzetek a tizenhatosuk környékén, változásra volt szükség a játékukban. Ezt érezte meg Yaya Touré, és Salomon Kalou segédletével ellentámadásba lendítette a csapat. Az akciók is, a távoli lövések is megvoltak, gólt azonban a szünetig nem szereztek.

Japán megnyomta a második félidő elejét, letámadtak, igyekeztek labdát szerezni még az ellenfél térfelén, de legalábbis próbálták megzavarni az afrikaiak játékát. Sikeresek is voltak az első negyedórában, akciókat vezettek, helyzeteket dolgoztak ki, Elefántcsontpart viszont nem találta az egyenlítéshez szükséges ritmust. A kispadon ellenben ott ült a hős, Didier Drogba, akinek beálltával egy csapásra más lett a játék képe. Japán túlzottan megszeppent a csatár érkezésétől, és mire kellőképpen rendezte sorait, Drogba társai fordítottak. Serge Aurier kétszer adott be a jobb oldalról, a 64. percben Wilfried Bony, két perccel később pedig Gervinho fejére varázsolta a labdát, mindkettő a hálóba bólintott.

„Nem kezdtünk valami jól, ráadásul egy nem jellemző hibából gólt is kaptunk. Később aztán már több lehetőségünk nyílt arra, hogy elérjük azt, amit nagyon fontosnak tartottunk: jól kezdeni a világbajnokságot. Bebizonyosodott, hogy egy olyan klasszis játékosnak, mint Didier Drogba, mindegy, hogy kezd vagy csereként áll be, hiszen így is, úgy is képes meghatározni egy meccs menetét. Nagyon elégedettek vagyunk a három ponttal, de nem felejtjük el, hogy még nem jutottunk tovább” – mondta a Sabri Lamouchi, Elefántcsontpart szövetségi kapitánya a meccs után.

Alberto Zaccheroni, Japán olasz kapitánya sajnálta, hogy nem tudott igazán belenyúlni a meccsbe: „A játékosok mindent beleadtak, de nem volt meg a kellő kohézió. A vezetés megszerzése után beszorultunk, de nem mi akartuk így, ez az ellenfelünk képességeit dicséri. A cseréim ellenére nem tudtam megváltoztatni a mérkőzés menetét. Nem voltunk elég agresszívak, és ezen változtatnunk kell, mert voltunk már ennél jobbak.”

Elefántcsontpart a 2. fordulóban csütörtökön 18 órakor Kolumbiával, míg Japán pénteken éjfélkor Görögországgal csap össze.

A mérkőzés jegyzőkönyve: Elefántcsontpart–Japán 2:1 (0:1)

Recife, Itaipava Arena Pernambuco, 40 267 néző, vezette.: Enrique Osses (chilei). Góllövők: Bony a 64. és Gervinho a 66., illetve Honda a 16. percben.

Elefántcsontpart: Barry, Boka (Djakpa, 75.), Bamba, Zokora, Aurier, Serey Die (Drogba, 62.), Tioté, Y. Touré, Gervinho, Kalou, Bony (Ya Konan, 78.). Szövetségi kapitány: Serge Lamouchi.

Japán: Kavasima, Ucsida, Morisige, Josida, Nagatomo, Haszebe (Endo 54.), Okazaki, Jamagucsi, Honda, Kagava (Kakitani, 86.), Oszako (Okubo, 68.). Szövetségi kapitány: Alberto Zaccheroni.