2024. szeptember 8., vasárnap

„Senki sem érezheti magát kirekesztettnek”

A horvát kisebbségnek helye van a társadalom minden szegmensében

Tomislav Žigmanović, a Horvát Nemzeti Tanács elnöke és Aleksandar Vučić államfő tegnapi találkozója során abban állapodott meg, hogy az állam és ezen belül Vajdaság Autonóm Tartomány, valamint Újvidék és Szabadka városa is támogatni fogja a horvát kisebbséget érintő infrastrukturális, kulturális és oktatási projektumok megvalósítását, így többek között a Péterváradon található Josip Jelačić Bužimski horvát bán házának gondozását, a tavankúti Művelődési Ház felújítását, és horvát tannyelvű tagozat is nyílik majd a szabadkai Egészségügyi Középiskolában.

Az államfő és a Horvát Nemzeti Tanács küldöttségének találkozóján jelen volt Igor Mirović tartományi kormányfő, Nemanja Stevanović, a külügyminisztérium államtitkára, Ivan Bošnjak, az államigazgatási minisztérium államtitkára, Miloš Vučević, Újvidék polgármestere és Bogdan Laban, Szabadka polgármestere is.

Az eltűnt személyek felkutatásával foglalkozó egyesületek képviselőivel (Fotó:Beta)

Az eltűnt személyek felkutatásával foglalkozó egyesületek képviselőivel (Fotó:Beta)

Tomislav Žigmanov a találkozót követően az újságíróknak rámutatott, ígéretet kapott az államfőtől, hogy Szerbiában a horvát kisebbséget integrálni fogják a társadalom minden szegmensébe, senki nem érezheti magát kirekesztettnek. Sőt Vučić kedvezően fogadta a Horvát Nemzeti Tanácstól érkező kezdeményezéseket. Rámutatott ugyanakkor, hogy az eddigi gondok nem az államvezetés elzárkózásából származtak, hanem a horvát kisebbség és a többség közötti kommunikáció megszakadásából.

A tárgyalás témái között szereplő infrastrukturális projektumok egyike a Zombor melletti híddal kapcsolatos gondok megoldása, de szóba került Josip Jelačić Bužimski horvát bán egykori háza is, amelyet a nemzeti tanács saját tulajdonaként szeretne kezelni. Tárgyaltak továbbá az Újvidéki Egyetem Bülcsészeti Karán a horvát lektorátus megnyitásáról, de a horvát kisebbség képviselői azt is kérték, hogy beleszólásuk legyen a tartományi adminisztráció kapcsán meghozott döntésekbe.

Aleksandar Vučić tegnap tárgyalt a kilencvenes évek háborús összetűzései során eltűntek családtagjaival is. Az államfő megígérte, Szerbia mindent megtesz azért, hogy a feltárja, mi lett az eltűnt személyekkel.

Vučić meghallgatta az eltűntek hozzátartozóinak panaszait, hogy milyen nehézségekbe ütköznek az elesettek sorsának feltárásában, majd elmondta, a szerb állami szervek mindent megtesznek majd az eltűntek felkutatásáért, sorsuk feltárásáért.

Ljiljana Alvir, a fogságba esett és eltűnt személyek esetének feltárásával foglalkozó egyesület elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2010-ben Boris Tadićtyal, az akkori államfővel folytatott tárgyalás után a tegnapi sokkal hatékonyabbnak tűnt. Egyrészt a tárgyalás sokáig elhúzódott, így számos nehézségre rá tudtak mutatni az eltűnt személyek családjai. Elégedettek voltak a tárgyalás kimenetelével.

Horvát sajtóértesülések szerint Horvátországban még mindig 1945 eltűnt személy után kutatnak, emiatt az eltűntek családjai arra kérik Szerbiát, tárja fel a katonai archívumát.

Aleksandar Vučić horvátországi látogatása és Kolinda Grabar Kitarovićtyal, Horvátország államfőjével folytatott tárgyalása után egy héttel kerített sort ezekre a találkozókra.