2024. szeptember 8., vasárnap

Merkel-Vučić találkozó

A két politikus immár tizenegyedik alkalommal tárgyal egymással

A délelőtti órákban Angela Merkel német kancellár meghívására Berlinbe utazott Aleksandar Vučić szerb államfő. A politikusok délben kezdtek el tárgyalni. Ez Vučić és Merkel tizenegyedik hivatalos találkozója.

Merkel kabinetjének közleménye szerint a felek elsősorban a Szerbia és a Németország közötti bilaterális kapcsolatokról, a nyugat–balkáni térségben uralkodó állapotokról, valamint gazdasági, politikai és európai integrációs kérdésekről beszélgetnek majd. A becslések szerint a tárgyalás során biztosan szó lesz a Belgrád és a Pristina közötti párbeszédről, illetve a kötelező erejű megállapodásról, amelynek belátható időn belül meg kell születnie a felek között. Mielőtt Berlinbe utazott volna, Vučić kijelentette: érdeklődéssel várja Merkel a Belgrád és a Pristina közötti párbeszéddel kapcsolatos véleményét.

– Emellett támogatását szeretném kérni a Belgrád és a Pristina közötti majdani kompromisszum tekintetében. Valóban érdekel Merkel kancellár véleménye. Ezúttal az lesz a feladatom, hogy hallgassak, bár természetesen kifejtem majd Szerbia álláspontját is, nem hallgatom el országunk érdekeit – fogalmazott korábban Vučić.