2024. szeptember 8., vasárnap

Merkel nem osztogat tanácsokat

Vučić szerint az a megoldás, hogy se Szerbia, se Koszovó ne legyen maradéktalanul elégedett

Aleksandar Vučić szerb államfő az Angela Merkel német kancellárral közösen megtartott berlini sajtótájékoztatóján kifejtette: örül, hogy Németország szilárd politikai befolyással büszkélkedhet. Bár Vučić egyebek mellett azzal a céllal utazott Berlinbe, hogy meghallgassa és adott esetben megfogadja Merkel Koszovóval, illetve a koszovói kérdés megoldásával kapcsolatos tanácsát, a német kancellár kifejtette: nem osztogat tanácsokat.

– Nem én vagyok az, akinek jogában áll eldönteni, hogy mi történjék, vagy mi ne történjék Koszovó tekintetében. Ebben a történetben a szerb államfő a főszereplő. Az természetes, hogy bizonyos dolgokról beszélgetünk és bizonyos megoldásokat, vagy javaslatokat adott esetben támogatunk is, ugyanakkor nem osztogatok tanácsokat, főleg nem a nyilvánosság előtt – fogalmazott Merkel.

A Vučić–Merkel tárgyalást követően megtartott sajtótájékoztató kezdete előtt a szerb államfő szerbiai újságíróknak nyilatkozva elmondta: arról biztosította a német kancellárt, hogy a jövőben is az eddigiekhez hasonló igyekezettel dolgozik a koszovói kérdés megoldásán.

Szerbia előtt hosszú és fáradtságos út áll, számos feladatot kell elvégeznie, elsősorban a joguralommal és a koszovói kérdés megoldásával kapcsolatos tárgyalási fejezetek tekintetében, húzta alá Vučić.

– Elmondtam Merkel kancellárnak, hogy értékelésem szerint fontosabb gyermekeink földjét csókolni, mint elődjeink földjét. Szerbia kész elfogadni a megoldást, ugyanakkor a megoldás az, hogy egyik és másik fél is elveszít bizonyos dolgokat. Talán jobb is, hogy egyik fél se legyen maradéktalanul elégedett. Számos, súlyos megoldás létezik, ám a legsúlyosabb az lenne, amelynek okán kizárólag Szerbia lenne a vesztes. A kompromisszumokban hiszünk, nem pedig az egyoldalú megoldásokban. Hiszünk benne, hogy az Angela Merkel vezette befolyásos Németország segít megtalálni a megfelelő megoldást – nyilatkozta Vučić.