2024. szeptember 8., vasárnap

A szerbiai ukrán nagykövet válasza a VMDP-nek

Válaszolt Olekszandr Alekszandrovics, a szerbiai ukrán nagykövet a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) levelére, amelyben a párt elnöke, Csorba Béla aggodalmát fejezte ki a KMKSZ ungvári központját ért támadás és az Ukrajnában mindinkább elharapódzó kisebbségellenesség miatt.

Az ukrán nagykövet megköszönte a levelet, a folytatásban pedig arról tájékoztatta a VMDP-t, hogy az ukrán külügyminisztérium élesen elítélte a KMKSZ ungvári központjának a felgyújtását. A rendvédelmi szervek már megkezdték a nyomozást és mindent meg fognak tenni, hogy fény derüljön arra hogy, ki áll az incidens háttere mögött – tette hozzá a nagykövet.

Olekszandr Alekszandrovics válaszlevelében aláhúzta: Ukrajna élesen elítél minden olyan kívülről érkező kísérletet, amely a nemzeti kisebbségek témáját a nemzetek közötti gyűlölet elhintésére szeretné felhasználni.

A nagykövet Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter szavait idézte: „nem hagyjuk magukra az ukrajnai magyarokat, hogy egyedül kelljen szembesülniük ezekkel a problémákkal, és harcolni fogunk minden Kárpátalja destabilizációjára irányuló kísérlet ellen”.      

Olekszandr Alekszandrovics egy másik, a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal és a KMKSZ közös közleményéből származó idézettel zárta válaszlevelét:

„Hivatalosan kijelentjük, hogy ezek a provokációk nem voltak és nem lesznek sikeresek, csak összekovácsolják az ukránokat és magyarokat, valamint a Kárpátalján békében, egyetértésben élő, egymással toleráns többi nemzetiséget.”