2024. szeptember 13., péntek

„Arany évek várnak ránk”

Vranjei látogatása alkalmával Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke közölte, hogy egyelőre nem ér rá a kormány következő összetételével, pontosabban a miniszteri tisztségek leosztásával foglalkozni, mert a kormány programját írja.

A dokumentummal és a következő ciklus terveivel kapcsolatban annyit árult el, hogy folytatni kívánja a megkezdett reformokat. Ha minden a tervek szerint, illetve az eddigiekhez hasonlóan alakul, akkor Szerbiára arany évek várnak, szögezte le Vučić.
Az SZHP elnöke szerint idén legalább kettő, vagy három százalékos gazdasági növekedést sikerül megvalósítani, ezt követően pedig évről-évre folytatódik majd a növekedés. Mint hozzátette, ez magasabb béreket és nyugdíjakat, jobb iskolákat és modernebbül felszerelt kórházakat jelent.
Az aktuális és várhatóan következő kormányfő elégedett az államkassza állapotával. Elmondása szerint a költségvetési hiány az év első négy hónapjában a tervezett 600 millió euró helyett 100 millió eurót tett ki. Szerbiának, ellenben a régió többi országával, nincsenek gondjai a fizetőképességgel, emelte ki Vučić, majd arról beszélt, hogy a következő időszakban két fontos esemény vár rá és az országra: a smederevói Acélművek teljes átvétele a kínai HeSteel részéről, valamint a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás negyedik revíziója. Miután mindezen túl van, kivesz öt nap szabadságot, jegyezte Vučić.