2024. szeptember 13., péntek

Ötszáz közintézményt újítanak fel

Aleksandar Vučić kormányfő tegnapi sajtótájékoztatóján többek között arra is kitért, hogy idén összesen ötszáz közintézményt terveznek felújítani. Eddig 72 községben 96 intézmény felújítására készültek el a tervek. A felújításokra összesen 1,4 milliárd dinárt fordítanak majd.

A rekonstrukciók nagyobb hányadát költségvetési pénzből finanszírozzák, de külföldi segítséget is igénybe vesznek. A kormányfő elmondta kórházakat, iskolákat, egészségházakat újítanak majd fel. Hozzátette, pillanatnyilag 49 potenciális befektetővel tárgyalnak, akik összesen 1,1 millió eurós befektetést terveznek Szerbiában. Elmondása szerint amennyiben ezek a beruházások megvalósulnak, akkor további 27 255 új munkahely nyílik. Hozzátette, hogy a költségvetés terén sokkal jobbak a kilátások, mint arra számítani lehetett.

Az első négy hónapban a deficit értéke 13,4 milliárd dinárt tett ki a tervezett 72,2 milliárd dinár helyett. Hozzátette, a 2016-os év lesz gazdaságilag a legnehezebb év a rövid lejáratú hitelek visszafizetési kötelezettségei miatt, amelyeket 2011-ben vett fel az ország. A költségvetésből erre 139 milliárd dinárt kell elkülöníteni.