2024. szeptember 13., péntek

Valahol csak pattog az a labda

Szerbia szerint az Európai Uniónak kell lépnie, az EU szerint Horvátországnak, az viszont sehogy sem akarja megtenni azt a lépést

Jadranka Joksimović, a szerb kormány európai uniós integrációval megbízott tárca nélküli minisztere tegnap nem formális találkozón beszélgetett Dubrovnikban Miro Kovač horvát külügyminiszterrel Horvátország hozzáállásáról Szerbia európai útjához. A felek eszmecserét folytattak a tárgyalások 23. fejezetéről, amelynek megnyitását az Európai Unió 28 tagállama közül egyedül Horvátország nem támogatja.

Mint azt Joksimović a Tanjug hírügynökségnek nyilatkozva aláhúzta, Szerbia nem menekül a párbeszéd elől, sőt, konstruktívan áll hozzá a kérdéshez. Szerbia pozíciója egyértelmű, elvégre az ország a szóban forgó fejezet megnyitásának összes feltételét teljesítette, így a labda az EU térfelén pattog, szögezte le Joksimović.

Szerbia álláspontja egyértelmű. Tudjuk, hogy mit teljesítettünk, tudjuk, hogy mely feltételeknek tettünk eleget. A párbeszéd elől soha nem szabad menekülni, hiszen egyedül beszélgetés útján lehet megoldásokat találni, vagy ha az ember nem is jut közös nevezőre és nem sikerül megoldást találnia, legalább azt világosabban látja, hogy mit kell még megtennie. Innentől az EU-nak, pontosabban az Európai Bizottságnak kell lépnie. Reméljük, hogy mielőbb sikerül közös nevezőre jutni az ügyben. Szerbia addig is folytatja a megkezdett projektumokat, és megpróbál minél inkább élni az előcsatlakozási alapok nyújtotta lehetőségekkel. A tárgyalási folyamat a saját útján halad. Az EB-nek vannak olyan eszközei, amelyekkel konszenzusra lehet jutni. Az persze más kérdés, hogy ez mikor történik meg, most, vagy esetleg hónapokkal később. Szerbia nem kíván emiatt idegeskedni, folytatjuk a munkát és eleget teszünk kötelezettségeinknek – magyarázta Joksimović.

A tárca nélküli miniszter nem kívánt válaszolni az újságírói kérdésre, hogy milyen álláspontra helyezkedett a beszélgetés során Miro Kovač. Megismételte, hogy nem formális és rövid beszélgetésről volt szó. Mint Joksimović hozzátette, az EU aktuális elnöklője, Hollandia, szintén úgy véli, hogy az EU megnyithatja a Szerbiával folytatott tárgyalások során a 23. és a 24. fejezeteket.

Ha már Hollandiánál tartunk, a tagállamok állandó brüsszeli képviselőinek tegnapi találkozóján a 23. fejezet megnyitásának kérdése nem került napirendre, mivel Horvátország továbbra is saját feltételeihez köti a fejezet megnyitását. Dirk-Jan Vermeij, Hollandia állandó brüsszeli képviseletének sajtófelelőse megerősítette, hogy Hollandia ennek a témának a tekintetében folyamatosan kapcsolatban áll Horvátországgal és megpróbálja jobb belátásra bírni az országot, mindez idáig sikertelenül.

A labda Horvátország térfelén pattog. Amint hajlandóak lesznek előrelépni ebben a témában, azonnal megtesszük a megfelelő lépéseket. Hollandia az EU elnöklőjeként reméli, hogy ez mielőbb megtörténik – nyilatkozta Vermeij.

Horvátország addig nem járul hozzá a 23. fejezet megnyitásához, amíg Szerbia nem függeszti fel bírósági hatáskörét a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök tekintetében, nem működik teljes körűen együtt a hágai Nemzetközi Törvényszékkel és nem járul hozzá a szerbiai horvátok kifejezettebb köztársasági parlamenti jelenlétéhez.