2024. szeptember 13., péntek

Nikolić: Vučić alakítja meg a kormányt

A mai kormányalakítási tárgyalásokat követően, amelyek keretében Tomislav Nikolić köztársasági elnök az április 24-én megtartott rendkívüli köztársasági parlamenti választásokon a választási küszöböt átlépő összes választási lista képviselőjét fogadta, az államfő úgy döntött, hogy Aleksandar Vučićot, a Szerb Haladó Párt elnökét bízza meg a köztársasági kormány következő összetételének megalakításával.

Az egyeztetéseket követően megtartott sajtótájékoztatón Nikolić kifejtette: minden listavezetőt meghallgatott, és ezt követően az a benyomása, hogy a következő összetételű kormány programjáról, célkitűzéseiről érdemben egyedül Vučić számolt be, ezért őt bízza meg a kormányalakaktással. Mint hozzátette, döntésében az is befolyásolta, hogy Vučić arról biztosította, meg tudja alakítani a hatalmi többséget, amely megszavazza majd a kormány következő összetételét.
Az SZHP köré tömörülő koalíció listájára a választásokon a szavazók közel 50 százaléka adta le voksát, ez 131 képviselői mandátumot hozott a koalíció számára a 250 fős Szerbiai Képviselőházban.