2024. szeptember 13., péntek

Közel a megoldás

A horvát külügyminiszter szerint Szerbia jó úton halad

Miro Kovač, Horvátország külügyminisztere szerint Szerbia az EU-csatlakozási tárgyalások 23. fejezete megnyitásának ügyében jó irányban halad. Mint kiemelte, ő maga rendkívül optimista, és a kialakult gondokra találnak majd megoldást. Horvátország pozitívan és konstruktívan áll hozzá ehhez a kérdéshez, mondta.

Miro Kovač hangsúlyozta, Horvátország úgy érzi, minden délkeleti ország barátja, így Szerbiáé, Bosznia-Hercegovináé, Montenegróé, Macedóniáé, Albániáé és Koszovóé is. – Horvátország nagyon jól ismeri ezeket az államokat, és neki áll a leginkább érdekében, hogy ők is EU-tagok legyenek. Természetesen, ehhez teljesíteni kell bizonyos feltételeket, és meg kell tanulni a folyamatokat, vagyis mindenkivel tárgyalni kell, be kell tartani az elvárásokat, és alkalmazkodni kell – mondta Kovač.

Arra a kérdésre, hogy a 23. tárgyalási fejezetet Szerbia június folyamán megnyithatja-e, mint ahogy azt tervezte, a horvát külügyminiszter azt válaszolta, már közel van ehhez a megoldás.

Horvátország és Szerbia kormányának a viszonyáról kiemelte, arra számít, hogy az új kormány proeurópai orientáltságú lesz, e két ország partneri viszonyához ugyanis hosszú távú barátság és egészséges alapok szükségesek. Ehhez viszont választ kell találni a háborús örökségre, de beszélni kell azokról a pozitív dolgokról is, amelyek a két ország viszonyában fellelhetők, így például a gazdasági együttműködésről, valamint a civil szervezetekről.

Az Európai Unió tagságának bővítésével foglalkozó munkacsoport legutolsó ülése azzal zárult, hogy Horvátország nem hagyta jóvá a 23. tárgyalási fejezet megnyitását. Aleksandar Vučić kormányfő ezután kijelentette, Szerbia kormánya megdöbbent Horvátország döntésén, amellyel nem támogatja Szerbiát európai útján.

Május elején is hasonló helyzet alakult ki, akkor Hollandia tette kérdésessé a 23. tárgyalási fejezet megnyitását, most pedig Horvátország akadályozza. A horvát kormány több alkalommal is kijelentette, ezzel a döntésével nem az európai úton akadályozza Szerbiát, csupán az ország erre való felkészülését segíti.

A 24. tárgyalási fejezet megnyitására várhatóan júniusban sor kerül.