2024. szeptember 12., csütörtök

„Putyin nem fenyeget, csak kér”

Moszkva szeretné, ha az Ivica Dačić vezette SZSZP ismét helyet kapna a köztársasági kormányban

Igencsak nagy fejtörést okozott a szerbiai politikumnak, sajtónak és elemzőknek Vlagyimir Putyin orosz államfő azon kijelentése, hogy szeretné, ha a szerbiai köztársasági kormány következő összetételében olyan személyek is helyet kapnának, akik fontosnak tartják a Szerbia és az Oroszország közötti kapcsolatok további mélyítését.

Putyin mindezt Aleksandar Vučić kormányalakítónak mondta.
A Večernje Novosti napilap szerint az orosz államfő vagy Ivica Dačićra és az általa vezetett Szerbiai Szocialista Pártra gondolt, vagy/és a Szerb Haladó Párttal választási koalíciót kötő bizonyos pártokra.
Oroszország üdvözölné, ha a szerb kormányban ismét lenne hely Ivica Dačić számára, akivel az EBESZ is rendkívül elégedett volt. Az orosz félnek az is megfelelne, ha Dušan Bajatović, az SZSZP magas rangú tisztségviselője a Srbijagas élén maradna, értékelte a Novosti.
A Vučić vezette választási listán is helyet kaptak olyan személyek, akik kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatokat ápolnak Oroszországgal. Nenad Popovićról van szó, aki a Szerbiai Demokrata Pártból kilépvén megalapította a Szerb Néppártot és az SZHP-vel koalícióban vett részt a választásokon.
Másrészről az orosz államvezetés meglehetősen rossz néven venné, ha a szerb kormányban a Čedomir Jovanovićhoz hasonló, Szerbia euroatlanti csatlakozását támogató erők is helyet kapnának,.
Dragomir Anđelković politikai elemző szerint Moszkva nem feltételeket, vagy ultimátumot szabott meg, Putyin csupán kérést intézett Vučićhoz. Az viszont tény, hogy Putyin Dačićot és Popovićot is a kormányban látná, nyomatékosította Anđelković.