2024. szeptember 12., csütörtök

Horvátország hozzájárul a 23. fejezet megynyitásához

Zágrábból megérkezett Horvátország írásos jóváhagyása, így a Szerbia és az EU közötti csatlakozási tárgyalások 23. fejezete megnyílhat – jelenti a B92 hírportálja.

Emlékeztetőül: Horvátország vezetői előzőleg többször is kijelentették: mindaddig nem fognak hozzájárulni Szerbia európai uniós csatlakozásához, amíg Belgrád vissza nem vonja azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy olyan vádlottakat állítsanak bíróság elé, akik nem Szerbiában követtek el bűncselekményeket. A vitatott törvény szerint Szerbiában olyan feltételezett háborús bűnösöket ítélhetnek el, akik Boszniában vagy Horvátországban, az ott élő szerbek rovására követtek el bűncselekményeket. Emellett kifogásuk van a horvát nemzeti kisebbség parlamenti képviselete miatt, valamint a Hágai Nemzetközi Törvényszékkel történő együttműködés miatt is. Az Európai Bizottság forrásai szerint azonban ezen követelések egyike sincs közvetlen kapcsolatban a 23-as fejezettel. Ugyanakkor az is elhangzott, hogy tizenegy uniós tagországban léteznek a szerbiaihoz hasonló, bíróságokról szóló törvények, így nincs alapja a törvénymódosítási követelésnek.

Josip Juratović, a Szociáldemokrata Párt képviselője a német Bundestagban hétfőn találkozott Aleksandar Vučić kormányfővel, amelynek során a horvát származású politikus kijelentette: nem tartja kizártnak, hogy a 23. és a 24. fejezetek megnyílhatnak június vége előtt, bár mint hozzátette, az EU-ban senki nem szeret határidőkről beszélni.