2024. szeptember 12., csütörtök

Egy hét múlva derül fény az új kormány összetételére

A kormányalakító a szocialistákat fogadja elsőként – Nem akar ultimátumszerű követeléseket hallani, üzente

Aleksandar Vučić kormányalakító a jövő hét végére hoz döntést annak kapcsán: kik fogják képezni a leendő szerb kormányt – jelentette ki pénteki nyilatkozatában. Mint mondta, hétfőn a Szerbiai Szocialista Párt tisztségviselőivel, kedden további négy parlamentbe jutott lista vezetőivel, szerdán pedig kisebbségi pártokkal tárgyal. Becslései szerint az egyeztetéseket követően néhány nap elegendő lesz arra, hogy felvázolja, hogyan is néz majd ki az új kabinet.

Megfogalmazása szerint nem a matematika érdekli, mely szerint már így is elegendő többséggel rendelkezik a képviselőházban – számára a politika mindenekelőtt „pszichológiát, életet jelent”. Azt üzente a pártoknak, hogy egységes kormány felállítását tervezi, s nem szeretné, ha „egyszer erre, másszor arra” magatartás jellemezné a leendő koalíciós partnereket, akkor jobb, ha nem is csatlakoznak a kormányhoz, tette hozzá. Arra a kérdésre válaszolva, hogy a hétfői találkozón mit tud felkínálni Ivica Dačićnak, Vučić elmondta: semmit nem kínál a programon és a terveken kívül, cserébe pedig tiszteletet vár el.

Emlékeztetett arra, hogy szeptember elejéig kell megalakulnia az előírások szerint a kormánynak, e munkát azonban jóval előbb befejezik majd.

A kormányalakító nem fogja elfogadni az ultimátumszerű kéréseket. Azt mondta, a Szerb Haladó Pártnak többsége van a parlamentben, ezért az olyan követelések, melyek célja előre bebiztosítani a hűbéres szerepét egy-egy minisztériumban vagy a Srbijagasban, szóba sem jöhetnek. „Alkudozhatnak otthon anyával és apával, nekem akkor szóljanak, ha van valamilyen ötletük a kormányra vonatkozóan” – fogalmazott Vučić.

MINDEN KI FOG DERÜLNI A SAVAMALÁRÓL

A belgrádi Savamalán történt éjszakai épületbontás ügyével kapcsolatban Aleksandar Vučić pénteken kijelentette, az ügyészség még teszi a dolgát, s az igazság ki fog derülni, ha tetszik, ha nem. Arra a kérdésre felelve: aggasztja-e, hogy másfél hónappal az incidenst követően sem derültek még ki a részletek, a kormányalakító elmondta, más témák sokkal inkább aggasztják, például az, ki ölte meg Jelena Marjanović énekesnőt. A Savamala inkább az „ellenfél húzása”, mert „azt hiszik, itt majd találnak valamit”, jelentette ki. Ennek ellenére minden ki fog derülni, az állam közölni fog minden információt akkor is, ha azok ártanak majd a hatalmi pártnak, saját pártjának, húzta alá.

Véleménye szerint politikai ellenfelei azért ragaszkodnak ennyire a Savamala esetéhez, mert más téren nem tudják őt támadni, a rossz gazdasági eredményekre nem hivatkozhatnak, ha egyszer csökkent a költségvetési hiány, javult hazánk gazdasági megítélése a világban. Kitalációnak nevezte, hogy bárkit is megkötöztek volna az épületbontás során, s tudatta: nem egy, tizenegy tanú tudja igazolni, hogy szó sem volt ilyen cselekedetről. Az efféle ferdítésekért is az ellenzéket tette felelőssé.