2024. szeptember 12., csütörtök

Újabb nyomásgyakorlással számolnak

Nem csupán Horvátország és Szerbia kapcsolatait terhelik bilaterális kérdések

Alig fejeződött be – legalább részben – Horvátországgal az iszapbirkózás a csatlakozási tárgyalások 23. fejezete miatt, Tanja Miščević, Szerbia főtárgyalója tegnap arra figyelmeztetett, hogy az Európai Unió felé vezető úton Szerbia a jövőben is nyomásgyakorlással lesz kénytelen szembesülni. Szerbia nem tehet mást mint rendkívül körültekintően kezelni a kérdést, a csatlakozás folyamatát és a felmerülő problémákat – fűzte hozzá az integráció szakértője.

– Szerbia kapcsolatait több szomszédos és már uniós tagállam tekintetében is nyitott kérdések terhelik. Ezeket a kérdéseket az integráció bármelyik szakaszában elővehetik a fiókok mélyéről. Ezzel tisztában vagyunk, ezért már a folyamat kezdetén listáztuk a lehetséges bilaterális kérdéseket. És nemcsak a szomszédos országok vonatkozásában tettük ezt meg. Fogalmam sincsen, hogy a tagállamok mikor vehetik elő ezeket a témákat, ugyanakkor olyan kérdésekről van szó, amelyeket bilaterális párbeszéd útján meg lehet oldani. Horvátországgal az országhatárok tekintetében is vita áll fenn, méghozzá a Duna vonatkozásában. De beszélhetnénk a kilencvenes évek háborúiban eltűntekről is, vagy az archívumokról – taglalta Miščević.

Dejan Jović volt horvát államfői tanácsadó a témához kapcsolódóan fontosnak tartotta kiemelni, hogy Szerbia számára az európai integráció útján nem Horvátország, hanem sokkal inkább Koszovó lesz a legnagyobb akadály. A 23. fejezet megnyitásának tekintetében tapasztalt zárlat feloldásával még nem ért véget a történet, a jövőben hasonló akadályokal érdemes számolni – magyarázta Jović A Tagállamok szerepe a csatlakozási tárgyalások során – macska-egér játék elnevezésű, Belgrádban megtartott konferencián.

Jadranka Joksimović, a szerb kormány európai integrációval megbízott tárca nélküli minisztere pedig az N1 tv-nek arról nyilatkozott, hogy a csatlakozási tárgyalások zavartalan lebonyolítását Szerbia részéről nagyjából 3 ezer személy segíti. Közülük egyesek közvetlenül kapcsolódnak be a munkába, mások csak közvetetten, de mind hozzájárulnak a folyamat hatékonyságához – emelte ki a miniszter, hozzátéve: semmi akadályát nem látja a 23. és a 24. tárgyalási fejezetek június végéig történő megnyitásának.

Az 5. fejezet szintén megnyílhat a hónap vége előtt, de a 25. – oktatás –, a 13. – halászat –, a 14. – szállítmányozás –, a 20. – vállalkozások – és a 21. – transzeurópai hálózat – fejezetek megnyitása előkészítésének tekintetében is előrelépések történtek – taglalta Joksimović.