2024. szeptember 12., csütörtök

Audiencia Vučićnál

Még Vojislav Šešelj is részt vesz a kormánykoalíciós egyeztetéseken

Aleksandar Vučić kormányalakító, a Szerb Haladó Párt elnöke ma fogadja azoknak a pártoknak a képviselőit, amelyek az április 24-én megtartott rendkívüli köztársasági választásokon átlépték a cenzust, hogy megkezdje a kormánykoalíciós tárgyalásokat, amelyeket eddig két alkalommal is elnapoltak már. A tegnap megkérdezett politikusok szinte mindegyike azt mondta, hogy eleget tesz a kormányalakító meghívásának, meghallgatja Vučić terveit, majd beszámol pártjának az elképzeléseiről a következő hatalmi ciklusra vonatkozóan.

Nincsen ezzel másképpen Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke sem. Megerősítette, hogy a párt elnökségének döntése értelmében részt vesz a kormánykoalíciós egyeztetésen. Šešelj bejelentette, hogy mit fog biztosan közölni valamikori párttársával: az SZRP számára elfogadhatatlan Szerbia csatlakozása az Európai Unióhoz. Azt is elárulta, hogy az SZRP nyolc évvel ezelőtti szakadását követően Aleksandar Vučićot jobban el tudja viselni, mint Tomislav Nikolićot, azért, mert Vučić annak idején visszaadta belgrádi városi képviselő-testületi mandátumát. Branislav Blažić, Igor Bečić és Veroljub Arsić valamikori radikális párttagokkal, a Szerb Haladó Párt aktuális köztársasági parlamenti képviselőivel viszont még ugyanazon a villamoson sem utazna – közölte Šešelj.

Választási koalíciós partnereihez hasonlóan a Vajdasági Szociáldemokrata Liga is részt vesz a koalíciós tárgyalásokon, de a párt biztosan nem lesz része a hatalomnak – erősítette meg Nenad Čanak pártelnök. Hozzátette, elmennek tárgyalni Aleksandar Vučić kormányalakítóhoz, hiszen szeretnék meghallgatni a kormány következő összetételével és programjával kapcsolatos elképzeléseit. Ugyanakkor a VSZL meg van győződve arról, hogy 2014-hez viszonyítva nem sok újdonságot fognak hallani a kormányalakítótól, ezért a párt számára semmilyen érv nem teszi indokolttá a hatalomhoz való csatlakozást – magyarázta Čanak, mondván, hogy koalíciós partnereivel, a Liberális Demokrata Párttal és a Szociáldemokrata Párttal korábban abban állapodtak meg, hogy önállóan döntenek szerepvállalásukról a hatalomban.

Čedomir Jovanović, az LDP elnöke nem óhajtotta elárulni az újságíróknak, hogy mely témákról kíván beszélgetni Vučićtyal. Jovanović a találkozóval kapcsolatos kritikákat sem érti. Elmondása szerint nem tudja, miért mondott volna nemet Vučićnak, aki udvariasan meginvitálta, hogy Szerbia jövőjéről beszélgessenek.

Dragan Marković Palma, az Egységes Szerbia első embere már alig várja a találkozót. Előre bejelentette, hogy semmiféle tisztséget nem fog kérni Vučićtól, hiszen korábban még akkor sem vállalta egyetlen állami tisztség betöltését sem, amikor ezt felkínálták neki. Vette viszont magának a bátorságot, és külföldön mindig úgy képviselte Szerbiát, mintha az ország legmagasabb rangú tisztségviselője lenne – húzta alá Marković.