2024. szeptember 12., csütörtök

Čanak és Jovanović maradtak a legtovább Vučićnál

Egy teljes órát vett igénybe az egyeztetés

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Liberális Demokrata Párt képviselőivel folytatott mai egyeztetéssel lezárultak Aleksandar Vučić kormányalakító pártokkal folytatott megbeszélései.

A leghosszabb beszélgetésnek éppen a Čedomir Jovanovićtyal és a Nenad Čanakkal folytatott eszmecsere bizonyult. Egy teljes órán át tartott.

A találkozót követően az LDP vezetője újságíróknak nyilatkozva kijelentette, arra a kérdésre, hogy közelebb van-e a hatalomba való belépéshez, annyiban tud felelni: az LDP a leghatékonyabb támogatója kíván lenni mindenkinek, aki európai politikát folytat, ez azonban nem jelenti azt, hogy automatikus a részét is kell képeznie a kormánynak. Mint Jovanović elmondta, azt a politikát kívánja támogatni, mely megoldásokat tud felmutatni Koszovó, a boszniai Szerb Köztársaság vagy a Horvátországgal kapcsolatos gondok ügyében, és aki az Európai Unió javára tesz különbséget az Európához és Oroszországhoz való viszonyulás terén.

Megjegyezte azonban azt is, hogy az LDP szerepét mindenekelőtt abban látja, hogy erősödjék, konszolidálja az ellenzéket, s a következő választásokon komoly konkurenciát jelentsen a haladók számára.