2024. szeptember 12., csütörtök

Késhet a kormány megalakítása

Aleksandar Vučić: A kormány nem kívánságkosár

Most már szinte biztos, hogy a köztársasági kormány új összetétele csak a kínai államfő szerbiai látogatását követően alakul meg, feltehetőleg valamikor július elején, mondta Aleksandar Vučić kormányfő.

Ez még mindig bőven a törvényes határidőn belül van, fűzte hozzá Vučić.

A kormány megalakítására a határidő a Szerbiai Képviselőház megalakulását követő kilencven nap. A parlament június 3-án alakult meg.

– Vannak bizonyos halaszthatatlan feladatok, amelyek fontosabbak az állam számára. Most a kínai államfő látogatásának előkészítése aktuális. Nem vagyok biztos abban, hogy addig sikerül megalakítani a kormányt – magyarázta Vučić.

Vučić nem árult el részleteket a kínai államfő látogatásáról, annak időpontjáról. Annyit tudni, hogy Hszi Csin-ping valamikor június 15. után látogat Szerbiába.

A kormányalakító arról is szót ejtett, hogy a kormányalakítási tárgyalások első körét követően azoknak a pártoknak a vezetőivel ül ismét tárgyalóasztalhoz, amelyekkel érdemben tudna együttműködni. A kormány megalakítása komoly munka, nem pedig a különböző kívánságok teljesítéséről szól, húzta alá Vučić, modván: a kormány nem kívánságkosár.