2024. szeptember 12., csütörtök

Vulin: Nincsenek új uniós feltételek

Reagálva a sajtóhírekre, hogy az Európai Unió újabb feltételekhez köti Szerbia előrehaladását az Európai Unió felé vezető úton, Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter kifejtette: nincsenek új feltételek, az EU tagállamai közös nevezőre jutottak azzal kapcsolatban, hogy hamarosan újabb tárgyalási fejezetek nyílhatnak meg.
Szerbia teszi a dolgát, az pedig, hogy a szomszédos országok támogatják-e, vagy sem az ország európai útját, kizárólag rájuk tartozik, emelte ki Vulin, mondván, hogy Szerbia tiszteletben tartja a nemzeti kisebbségek jogait, a háborús bűnök elkövetőit pedig bíróságon vonják felelősségre.
A Deutsche Welle Rádió értesülései szerint Brüsszelben zárt ajtók mögött arról folyik a tárgyalás, hogy milyen is legyen a tagállamok közös tárgyalási pozíciója a Szerbiával folytatott csatlakozási tárgyalások során. A Deutsche Welle tudni véli, hogy Németország a Belgrád–Pristina párbeszéd előrehaladásához köti az összes többi tárgyalási fejezet megnyitását, a szomszédos Magyarország, Románia és Horvátország pedig a külön kisebbségi akcióterv alkalmazásához, illetve a jobb kisebbségvédelemhez.
@sz= Magyar Szó online