2024. szeptember 12., csütörtök

Kovač–Vulin sokadik körben

A horvát külügyminiszter érdeklődésének középpontjában továbbra is Szerbia áll, a szerb államvezetés pedig nem hagyja szó nélkül a zágrábi üzeneteket

Horvátország és Miro Kovač horvát ügyvezető külügyminiszter továbbra is a szerb államvezetés érdeklődésének középpontjában áll, ugyanúgy, mint ahogyan Szerbia és az egyelőre ügyvezető szerb kormány sem hagyja nyugodni a zágrábi politikusokat. Tegnap Aleksandar Vulin ügyvezető munkaügyi és szociálpolitikai miniszter értékelte a horvát diplomácia vezetőjének magatartását, mondván: Kovač érvelésének semmi köze a józan észhez és a történelmi tényekhez.

Ezt megelőzően Kovač kifejtette: A szerbek továbbra sem gyógyultak ki a nagy szerbség és a jugoszláv kommunista rendszer vírusa okozta betegségből. Amíg Szerbia nem gyógyítja ki magát ezekből a betegségekből, addig nem válhat az Európai Unió tagállamává, tette hozzá Kovač.

A nyilatkozatra reagáló Vulin azt is fontosnak tartotta aláhúzni, hogy míg a Vihar hadművelet évfordulója alkalmából Szerbiában szervezett megemlékezéseken egyetlen horvát zászlót sem égetett el senki, addig a horvátországi ünnepségeken szerb zászlók lángoltak, valamint fasiszta dalok szólamai csendültek fel, egyesek pedig usztasa egyenruhában meneteltek. Mint arra Vulin rámutatott, Szerbia soha nem kezd vitát Horvátországgal, csupán válaszol a vádakra.