2024. szeptember 12., csütörtök
HORVÁT–SZERB KAPCSOLATOK

Kevesebb szerb él Vukovarban?

Botrányosnak nevezte Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter kollégája, a horvát belügyminiszter, Vlaho Orepić kijelentését, aki vasárnap a Večernje novostinak azt nyilatkozta, hogy a hamis lakhelycímek törlését követően Vukovarban nem lesz semmilyen jogalapja annak, hogy cirill betűkkel is kiírják a közintézmények nevét, hiszen valójában ebben a városban is kevesebb a szerb nemzetiségű, mint harminc százalék. Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter szerint ezzel a kijelentéssel próbálják meg csorbítani az ott élő szerb kisebbségek nyelvhasználati jogát, azon kevesekét, akiket még nem űztek el onnan.

– Ez a szándék, annak ellenére, hogy hazugságon alapszik, egyértelműen a szerb kisebbség jogainak csorbítását jelenti, s csupán arról tanúskodik, hogy Horvátország egyáltalán nem érti és érzi az európai értékrend lényegét – hangsúlyozta a belügyminiszter közleményében, majd hozzátette, Horvátország a jogállam fogalmával sincs tisztában és az esélyegyenlőségért való harcról sem tud semmit.

Vlaho Orepić horvát belügyminiszter vasárnap azt nyilatkozta, hogy a hamis lakcímek törlését követően Vukovarban többé nem lesz mire hivatkozni a cirill betűs táblák kihelyezését illetően.

– Senki sem akarja kimondani az igazságot, de én azt gondolom, hogy ebben a pillanatban, amint törlésre kerül az összes hamis bejelentett lakcím, Vukovarban a szerb kisebbség száma nem éri el a harminc százalékot az összlakossághoz viszonyítva. Amennyiben ez az egyetlen erőd, ami ezt a jogot védi, akkor ez az erőd ezek után összeomlik. A szerb kisebbség manipulált az illegális bejelentett lakhelyekkel – nyilatkozta Orepić a Večernje novosti napilapnak.