2024. szeptember 11., szerda

(Ismét) minden Koszovó körül forog

Ivica Dačić szemtelenségnek, Marko Đurić pedig botrányosnak nevezte a hivatalos Pristina feltételeit

Ivica Dačić Szerbia külügyminisztere reagált Edita Tahiri koszovói integrációs miniszter feltételeire, aki Brüsszelben egy olyan dokumentumot adott át, amely tartalmazza Koszovó azon követeléseit, amelyek nélkül a hivatalos Pristina nem hajlandó folytatni a Brüsszeli párbeszédet.  

Ivica Dačić a Szerbiai Rádió és Televíziónak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a párbeszéd Koszovó státusának kérdése kapcsán vagy semleges marad, vagy nem folytatódik.

A külügyminiszter és kormányalelnök „belső használatra alkalmas szemtelenségnek” nevezte Koszovó feltételeit, és hozzátette, hogy ezek nevetségesek, és senki sem gondolhatja komolyan, hogy a hivatalos Pristina bárkit is kötelezhet bármire.

Marko Đurić: A hivatalos Pristina követelései botrányosak

Marko Đurić a szerbiai kormány Koszovó-ügyi irodájának a vezetője pedig botrányosnak nevezte a koszovói követeléseket, és holnapra kilátásba helyezte a köztársasági kormány rendkívüli ülését a legújabb fejlemények megvitatása érdekében.

Đurić a Pink televízióban elmondta, hogy szerinte a hivatalos Pristina ezekkel a követelésekkel elzárkózott a brüsszeli párbeszéd folytatásától, hiszen a koszovói illetékesek a feltételek megfogalmazása előtt is pontosan tudták, hogy azokat a szerbiai kormány képviselői el fogják utasítani, így pedig nincs is miről beszélgetni.

Korábban már közöltük, hogy a koszovói adminisztráció több feltételt is szabott ahhoz, hogy folytassa a Belgrád és Pristina között zajló brüsszeli, az Európai Unió által koordinált párbeszédet. A Koha Ditore lap internetes portálján közöltek szerint az egyik világos elvárás: a Koszovó és Szerbia közötti határ felállítása. Edita Tahiri koszovói integrációs miniszter Brüsszelben egy olyan dokumentumot adott át, amelyben szerepel a határvonal megállapítása és tiszteletben tartása, a jószomszédi kapcsolatok elvárása, Szerbia Koszovó belügyeibe való beavatkozásának a megszüntetése, valamint a fontos kérdések megvitatása.

Pristina háborús kártérítést is követel Belgrádtól, az EU-tól pedig garanciát arra vonatkozólag, hogy Szerbiára nyomást fog gyakorolni a déli tartomány államiságának elismerése céljából.