2024. szeptember 11., szerda

Oroszország nem avatkozik Szerbia belügyeibe

Aleksandar Vučić: A két ország együttműködésének középpontjában a gazdaságnak kell állnia

Kétnapos szerbiai látogatását kezdte meg tegnap Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere, hogy a két ország közötti viszonyok elemzésével előkészítse Dmitrij Medvedev orosz miniszterelnök jövő év elejére tervezett szerbiai látogatását. Lavrov ittlétének legfontosabb célja, hogy fontos kormányközi kérdésekben folytasson tárgyalásokat.

Tomislav Nikolić államfő érdemrenddel tünteti ki az orosz külügyminisztert (Beta)

Tomislav Nikolić államfő érdemrenddel tünteti ki az orosz külügyminisztert (Beta)

Szívesen látottak az orosz beruházók

Sergej Lavrovot Ivica Dačić szerb külügyminiszter fogadta a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren, majd az orosz külügyminiszter találkozott Aleksandar Vučić kormányfővel.

A Vučićtyal folytatott megbeszélés során elsősorban a két ország együttműködésének lehetőségeiről tárgyaltak – áll a zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásokról kiadott kormányközleményben. Vučić a két ország gazdasági együttműködésére fektette a hangsúlyt, valamint a szabad-kereskedelemről szóló megállapodás nyújtotta lehetőségekre. Mint mondta, Szerbia az energetika, a mezőgazdaság és a telekommunikáció terén kész fejleszteni az eddigi együttműködést, majd hozzátette, hogy ezeken a területen az ország szívesen fogad minden orosz beruházást. Rámutatott, tervben van az udvarnoki földgáztározó kapacitásának bővítése, valamint a Fiat járművek szállítása orosz, illetve euroázsiai piacra.

Lavrov átadta Vladimir Putyin és Dmitrij Medvedev üdvözletét a kormányfőnek, majd hozzátette, Oroszország értékeli a két ország gazdasági együttműködésére tett erőfeszítéseket, és nem kíván beleavatkozni Szerbia belügyeibe. Mint mondta, mindig készen állnak az érdekek közötti egyensúly megteremtésére.

Lavrov Tomislav Nikolić államfővel is találkozott, aki érdemrenddel tüntette ki az orosz külügyminisztert. Lavrov kiemelte, hogy Oroszország nagyra értékeli Nikolić szerepét a két ország közötti jó viszony fenntartásában.

Aleksandar Vulin foglalkoztatási és munkaügy miniszter és Lavrov külügyminiszter koszorút helyezett el a Belgrád 1944-es felszabadítóinak emlékére felállított emlékműnél.

Szerbia nem lesz oroszellenes állam

Dačić a tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón kiemelte, Oroszország és Szerbia együttműködése 800 éves múltra tekint vissza. Oroszország nélkül Szerbia nem tudná megőrizni területi integritását és szuverenitását.

– Amikor Oroszországgal való kapcsolatunkról beszélünk, nemcsak a két ország történelmi és hagyományos viszonyára gondolunk, hanem a jövőnkre is – emelte ki a szerb diplomácia vezetője. Hozzátette: – Szerbia soha nem lesz oroszellenes állam. Nem csatlakozunk a szankciókhoz, sem más szigorításokhoz. Nem akarunk a NATO tagjává válni, a parlament is megszavazta a katonai semlegességet, vagyis Szerbia katonai szempontból semleges politikát folytat – mondta.

Kitért ugyanakkor Szerbia országvédelmi kérdésire is, mint elmondta, Vučić december 21-én Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel tárgyal Moszkvában, ami után arra számít, hogy Szerbia megerősítheti a katonai védelmét. Lavrov nem kommentálta az orosz–szerb katonai-műszaki együttműködést, de arról már az orosz hírforrások is nyilatkoztak, hogy Moszkva és Belgrád között már hónapok óta folynak a megbeszélések 6 darab MIG–29-es repülőgép Szerbiába szállításának feltételeiről. Dačić elmondta, Oroszország a repülőgépeket nem eladja, hanem adományozza Szerbiának.

Sergej Lavrov elmondta ugyanakkor, hogy Oroszország kitart a Koszovót érintő 1244-es rezolúció mellett, és ellenzi a revízióját. Támogatja a Bosznia-Hercegovina területén felmerült gondok megoldását, különösen a daytoni megállapodásra való tekintettel, tiszteletben tartva mindhárom államalkotó nép jogát.