2024. szeptember 11., szerda

A NATO kész beavatkozni a Balkánon

Titkos iratokhoz fért hozzá egy horvát napilap

Az észak-atlanti katonai szövetség tagállamainak külügyminiszterei által elfogadott titkos dokumentumba nyert betekintést a Večernji list horvát napilap, s ebben a dokumentumban, egyebek mellett, lefektették azt is, hogy a NATO készen áll „operatív lépéseket tenni” a Balkánon a nemzetek közötti stabilitás megőrzése céljából.

Az irat két potenciális veszélyforrásra hívja fel a figyelmet a tagállamnak számító Horvátország határánál: az oroszországi „destabilizációs” tényezőre, továbbá a Szíriából és Irakból visszatérő harcosok okozta problémákra a terrorizmus veszélyének növekedése fényében, mindenekelőtt Bosznia-Hercegovina vonatkozásában.

A NATO megállapította, hogy a térségben különösen a szerb népesség körében számítanak jelentősnek és hatásosnak az orosz üzenetek: Szerbiára és a boszniai Szerb Köztársaságra célzott ezzel a dokumentum.

Az elemzők szerint mégsem kell túl nagy figyelmet szentelni ennek az iratnak, sokak szerint ugyanis az „operatív lépések” megnevezés egyszerű megfigyelést, helyzetelemzést, tehát bármilyen információkat szolgáló tevékenységet is jelenthet, s nem kell azon nyomban katonai beavatkozásra gondolni.

A dokumentumban a NATO fontos célként jelölte meg a Balkánon az etnikumok közötti ellentétek kialakulásának megfékezését.