2024. szeptember 11., szerda

Szerbia nem lesz 2027 előtt az EU tagja

A Politico szerint a csatlakozás esélye ennek ellenére nagy, csak nem következik be gyorsan

A nemzetközi politikai kérdésekkel foglalkozó Politico legújabb elemzése szerint véget ért az európai uniós bővítések aranykora, s Szerbia sem tud az EU tagállamává válni 2027 előtt. Annak esélyét, hogy országunk csatlakozzon, a Politico 80 százalékra tette. Azért adott ekkora esélyt, mert Szerbia mégis a legnagyobb a csatlakozni kívánó balkáni államok közül, így stabilitási tényezőként tekint az államra Európa.

Az elemzés szerint Albánia csatlakozhat majd a legkorábban az EU-hoz. Szerbia taktikája, hogy nem hajlandó elismerni Koszovó függetlenségét akár jónak is bizonyulhat az értékelés szerint, amennyiben az állam a tagság érdekében végül mégis máshogy dönt. Ez, természetesen, jegyzik meg, ellentétben áll az európai normákkal, de kifizetődő magatartás lehet.

Macedónia esetében Görögország okoz gondokat, hiszen nem hajlandó elismerni az állam nevét. Montenegró és Koszovó csatlakozása Szerbia nélkül veszélybe sodorná a regionális egyensúlyt. Bosznia-Hercegovina nagyon lassan halad az európai úton, ami a többi államra nézve sem jó hír, mert elképzelhető, hogy az EU „csomagban” akarja majd felvenni a balkáni országokat. Egyedül Albánia határolódott el sikeresen a regionális feszültségektől, amit kamatoztathat.

Koszovó csatlakozásának 30 százalékos esélyt adott az elemzés.