2024. szeptember 11., szerda

Eljött a tervek megvalósításának ideje

Projektumközpontú lesz a tíz százalékkal nagyobb tartományi büdzsé – Az ellenzék szerint nem reális alapokon nyugszanak a számítások

A gazdasági fejlődésre, a külföldi és hazai beruházók ösztönzésére, a mezőgazdaságra helyezi a legnagyobb hangsúlyt a jövő évi tartományi költségvetés, legalábbis ezeket az elemeket emelte ki az újságíróknak adott nyilatkozatában és a Tartományi Képviselőház tegnapi ülésén tett felszólalásában a költségvetési javaslat beterjesztésekor Igor Mirović vajdasági kormányfő. Elmondása szerint az egészségügyre, szociálpolitikai célokra, iskolák felújítására is jelentős összeget különítenek el 2017-ben.

Igor Mirović újságírók gyűrűjében ismerteti a költségvetés részleteit (Ótos András felvétele)

Igor Mirović újságírók gyűrűjében ismerteti a költségvetés részleteit (Ótos András felvétele)

Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy Vajdaságba most tíz százalékkal több pénz érkezik, mint tavaly, s meggyőződésének adott hangot annak kapcsán is, hogy ez az utolsó olyan tartományi büdzsé, amelyet a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvény megléte nélkül fogad el a ház, jövőre ugyanis ez a jogszabály is megszületik, tartós, kiszámítható finanszírozási keretet adva ily módon a tartománynak. A jövő évi nagyberuházások között tett említést a Belgrád és Ópázova közötti vasútvonal kiépítéséről, szabadkai és zombori ipari övezetek kialakításáról, a pancsovai regionális kórház számára jóváhagyott fejlesztési összegekről és a Vajdasági Klinikai Központban tervezett újításokról. A mezőgazdaság részesül mégis elsőbbségben a kormányfő elmondása szerint: a vajdasági mezőgazdasági beruházások 9 milliárd dinárt tesznek ki a köztársasági forrásokból és további 8 milliárdot tartományi költségvetési pénzből. Ez is jelentős előrelépés – jegyezte meg. Mondandója végén kiemelte: most már nem a százalékoké a főszerep, hanem egy valóban fejlesztési jellegű költségvetés projektumainak a megvalósításáé.

A költségvetés részleteit ismertetve Smiljka Jovanović pénzügyi titkár elmondta: az jövőre 63,6 milliárd dinárt tesz ki, 5,8 milliárd dinárral többet, mint tavaly. Hozzátette: ezen felül a köztársasági kormány 11,5 milliárd dinárt tervez beruházni vajdasági érdekeltségű projektumok megvalósításába. A Vajdasági Rádió és Televízió lebombázott épületének felújítása, az újvidéki vasúti híd és a szabadkai Népszínház befejezése is a prioritások között szerepel. Vajdaság – mint mondta – 1,1 milliárd dinárt takarított meg azzal, hogy kedvezőbb hitelekkel törleszti a korábbi adósságait. A szociális juttatásokra is több jut az idén a titkár asszony beszámolója szerint: a harmadik gyermek utáni jutalék és a mesterséges megtermékenyítést vállalók támogatása is kulcsfontosságú e kategórián belül.

HOSSZÚ ÉVEK LEGJOBB KÖLTSÉGVETÉSE

A hatalom szerint Vajdaság jövőre többet kap, az ellenzék viszont másként számol (Ótos András felvétele)

A hatalom szerint Vajdaság jövőre többet kap, az ellenzék viszont másként számol (Ótos András felvétele)

A hatalmi koalíció pártjai támogatták a költségvetés javaslatát. Pavle Budakov, a Szerbiai Szocialista Párt frakcióvezetője az utóbbi évek legjobb költségvetésének nevezte a 2017-es büdzsét. A tartománynak jutó pénz nem 7, hanem 7,3 százalékát teszi ki a szerbiai költségvetésnek, többet, mint az alkotmányos minimum – hívta fel a figyelmet. Maga a bánáti főút projektumának előbbrevitelét emelte ki a programcélok közül. Pelt Ilona, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője az oktatási és kisebbségügyi titkárság céljait tartotta fontosnak kiemelni, melyek között szerepel a középiskolások utaztatásának támogatása is, ezzel nagy terhet vehetnek le a szülők válláról. A nemzeti tanácsok támogatását is lényeges elemként nevezte meg, de egy új programra is felhívta a figyelmet: az oktatási intézmények felújítására, karbantartására. A költségvetés hatvan százalékát köztársasági transzfereszközök teszik ki – hangsúlyozta –, de számos szerbiai nagyberuházás valósul majd meg Vajdaság területén, ilyen a szabadkai Y elágazás is, melyre 300 millió dinárt fordítanak – tette hozzá Pelt.

POLITIKAI HARC ÁLDOZATAI

Az ellenzéki frakciók nem voltak elragadtatva a jövő évi költségvetési javaslattól. Đurađ Jakšić, a Szerb Radikális Párt képviselőcsoportjának első embere szerint nincs semmi változás, a tavalyi büdzsé ismétlése következik – márpedig pártja szerint a tavalyi sem volt jó. Jakšić szerint sem a bevételi, sem a kiadási oldal nem számít reálisnak, az eladósodást pedig az eddigi hitelek újrafinanszírozása érdekében egyenesen melléfogásnak nevezte. Kritizálta ugyanakkor a projektumfinanszírozási célokat is, melyek szerinte csakis azt bizonyítják, hogy a polgárok az eddigiekben a demokrata párti tartományi és a szerb haladó párti köztársasági hatalom politikai harcának áldozatai voltak. Nenad Borović, a Demokrata Párt képviselője szintén azon a véleményen van, hogy a hatalom „elszámolta magát”, amikor a reálisnál magasabb adóbevételekre alapozta a bevételeket. Bírálta, hogy Szerémségről szinte teljesen megfeledkezett a költségvetés, s hogy az Újvidék és Ruma közötti útszakaszra egy dinárt sem fordítanak. A haladók szerint e megállapítások nem állják meg helyüket a költségvetéssel kapcsolatban.

Csonka Áron, az Alternatíva Vajdaságért – Magyar Mozgalom – VMDK képviselőcsoportjának tagja szerint nem fedi a valóságot az a megállapítás, hogy a szerb büdzsé 7,3 százalékát teszi ki a vajdasági. Mint mondta, 5,5 vagy 5,6 százaléknál tartunk. Csonka szerint nem célszerű a projektumokra átutalt pénzt beleszámítani a költségvetésbe, s nem látszik megvalósulni a VMSZ és az SZHP koalíciós megállapodása sem a Népszínház, sem az Y elágazás tekintetében, mert a megbeszélteknél kevesebb pénzt hagytak jóvá a költségvetésben e célokra. Dušan Jakovljev, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselője szerint nem a százalékarány a lényeg, hanem az, hogy a Vajdaság rendelkezésére álló pénzösszeg továbbra is nevetségesen alacsony, és nem tesz lehetővé nagyobb fejlesztést saját erőforrásokból.

A költségvetés mellett a képviselők a kádertervet is elfogadták. Nyilas Mihály kormányfőhelyettes az ülésen hangsúlyozta, most először készült egyéves terv a munkaerő kapcsán a költségvetéssel párhuzamosan, s abban az állandó jelleggel és határozott ideig foglalkoztatottakra, de a gyakornokokra is kitérnek, figyelembe véve egy-egy titkárság munkaerőigényét. A ház jogvédelmi kérdésekről is tárgyalt.