2024. szeptember 11., szerda

Vučić: Őrizzük a békét

A szerb miniszterelnök és a védelmi miniszter Raškán találkozik az észak–koszovói szerbek vezetőivel

A szerda esti brüsszeli tárgyalással kapcsolatban nem kívánt részleteket elárulni, Aleksandar Vučić miniszterelnök annyit azonban leszögezett, hogy a szerb államvezetés őrzi a békét, a pristinai féllel szemben viszont nincsenek nagy elvárásai. A helyzet rendkívül összetett, ezért is találkozik a délután folyamán Raškán a koszovói szerbek képviselőivel, húzta alá. Ezen a megbeszélésen Zoran Đorđević védelmi miniszter is részt vesz.
Az észak–koszovói szerb községek polgármesterei aggódnak, szükség mutatkozott egy átfogó beszélgetésre, emelte ki Vučić, mondván, hogy ő maga is aggódik, mivel nem csak a szerb féltől függ a béke megőrzése.
Mivel a brüsszeli párbeszéd egyik új játékszabálya a hírzárlat a tárgyaláson elhangzottakról, sem Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő, sem Belgrád és Pristina képviselői nem nyilatkoztak az elhangzottakról. A Deutsche Welle albán szerkesztőségének értesülései szerint a tárgyalások sikertelenek voltak, az sem biztos, hogy folytatódnak és Pristina fegyveres erőkkel terjeszti ki hatáskörét Észak–Koszovóra.