2024. szeptember 11., szerda

Vučić: Szerbia a jog és az igazságosság eszközeivel küzd a koszovói szerbekért

Aleksandar Vučić miniszterelnök és Tomislav Nikolić elnök attól tartanak, hogy az ideiglenes pristinai vezetés fegyveres erőkkel próbálja meg kiterjeszteni, illetve gyakorolni hatáskörét a szerbek lakta Észak-Koszovóban.

A kormányfő tárgyalásra hívta ma a koszovói szerbek politikai képviselőit. A Raškán megkezdődött összejövetelen Zoran Đorđević védelmi miniszter, vezérkari főnök és Nebojša Stefanović belügyminiszter is részt vett.

Az észak-koszovói szerb községek polgármesterei aggódnak, ezért szükség mutatkozott egy átfogó megbeszélésre – emelte ki Vučić, mondván, ő maga is aggódik, mivel nem csak a szerb féltől függ a béke megőrzése.

– Szerbia számára a párbeszéd során mindig is a kompromisszum volt a legfontosabb, így volt ez a Kosovska Mitrovica-i hídon felállított fal kapcsán tavaly decemberben aláírt megállapodásban is. Mostanra a pristinai fél meggondolta magát, lebontaná a falat, illetve újabbnál újabb követelésekkel áll elő. Arra kérek minden Koszovóban élő szerbet, hogy őrizzék meg a hidegvérüket és a büszkeségüket. Szerbia a jog és az igazságosság eszközeivel küzd értük – fogalmazott Vučić.

Egyben felszólította Federica Mogherinit, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, hogy - mint mondta - legalább ez alkalommal reagáljon az albánokkal kötött megállapodások megsértésére.

Mogherini Brüsszelben tárgyalt a koszovói és szerbiai vezetőkkel. Az EU főképviselője úgy vélekedett, a párbeszéd és a helyzet rendeződése kulcsfontosságú mindkét ország számára a béke megőrzése és az Európai Unióhoz való közeledés előmozdításához. Hozzátette, hogy a párbeszéd elengedhetetlenül fontos Európának és a térség stabilitása szempontjából is.

Csütörtökön a délutáni órákban több száz koszovói szerb gyűlt össze a Kosovska Mitrovica-i hídon emelt fal mellett. Egyrészt a szóban forgó fal lebontása ellen tiltakoztak, másrészt pedig így kívántak hangot adni félelmüknek, amiért Gračanicánál tegnap reggel óta fokozódott a koszovói rendőrségi jelenlét. A helyi szerbek azt állítják, hogy a ROSU különleges rendőrségi alakulat is felvonult Gračanicában és környékén, ahol az elmúlt napokban több alkalommal is igazoltatták a polgárokat. A Kosovska Mitrovica-i tiltakozást csendőrök felügyelték.