2024. szeptember 11., szerda

Vučić: Nem tartják tiszteletben a megbeszélteket és Szerbiát hibáztatják

Sem az Európai Unió, sem Pristina nem tartja tiszteletben a megbeszélteket, és folyamatosan megváltoztatják a szabályokat – jelentette ki Aleksandar Vučić mai sajtótájékoztatóján, amelyet a montenegrói miniszterelnökkel való találkozóját követően tartott. A szerb kormányfő egyébként tegnap Raškába látogatott, hogy megnyugtassa a koszovói szerb önkormányzatok vezetőit.

A betonlapokból álló fal körül forrong a levegő Kosovska Mitrovicában. A város északi, többségében szerbek lakta részén épült falat, amelyet most a szerbek újjáépítenének, a pristinai kormány lebontaná. Csütörtökön itt tüntettek a szerbek. Pénteken még mindig a KFOR emberei biztosították a területet. Legutóbb Brüsszelben nem volt szó a szerbek számára legfontosabb témáról, a Szerb Községek Közössége létrehozásáról, viszont egy 80 centiméteres fal körül port kavarnak – emelte ki Aleksandar Vučić szerb kormányfő.

A koszovói szerbek képviselői mindent megtesznek azért, hogy megoldódjon a helyzet a térségben – nyilatkozta Branimir Stojanović a Szerbiai RTV-nek. A koszovói kormányalelnök reméli, hogy a józan ész győzedelmeskedik.  

A szerb fél azt állítja, azért van szükség a falra, hogy megakadályozzák az autósokat abban, hogy a gyalogos zónába hajtsanak, és nyári színpadként is működik majd, míg az albánok újabb akadályt látnak benne. Hashim Thaci koszovói elnök a kérdéses fal kapcsán azt mondta, le lesz döntve, mégpedig azok által, akik felhúzták. Hozzátette, nehezebb helyzetben vannak azok, akik felépítették a falat. Egyébként az EU csütörtök este ismét felhívta a szerb és koszovói fél figyelmét arra, hogy ne szítsák a tüzet kijelentéseikkel, tartsák be a megegyezéseket és az együttműködésre összpontosítsanak.