2024. szeptember 11., szerda

Új frakció alakult

A csalódottak és a kidobottak összefogása

A Szerbiai Képviselőház aktuális összetétele új frakcióval gazdagodott, miután megalakult a Szerbia megmentéséért – Új Szerbia képviselői csoport.

A frakcióvezető tisztségét Sanda Rašković Ivićre, a Szerbiai Demokrata Párt nemrégiben leváltott elnökére és pártból kizárt tagjára bízták. A frakcióvezető szerint elképzelhető, hogy a csoport Vuk Jeremić volt külügyminiszter majdani elnökjelölését fogja támogatni, viszont nem Vuk Jeremić frakciójáról van szó, hanem azoknak a képviselőknek a csoportjáról, akik érdemben szeretnének hozzájárulni a szerbiai valóság megváltoztatásához.
A képviselői csoportnak tagja még Dijana Vukomanović, akit nemrégiben a Szerbiai Szocialista Pártból zártak ki, Miroslav Markićević – ő lett a frakcióvezető helyettese – és Goran Pekarski az Új Szerbiából, amely párt a napokban tett pontot a Szerb Haladó Párttal való együttműködésére, és Đorđe Vukadinović önálló képviselő. A napokban feltehetőleg Slaviša Ristić önálló képviselő is csatlakozik a frakcióhoz.
Az új frakció ellenzékből fog politizálni, erősítette meg Rašković Ivić, Vukomanović pedig elmondta, hogy nem terveznek pártot alapítani.