2024. szeptember 11., szerda
KOSZOVÓ

Lebontották a falat

Tegnap délelőtt Kosovska Mitrovica északi részében megkezdték az Ibar folyó mellett lévő fal elbontását, ami elválasztotta a szerb és albán lakosságot, s amely Belgrád és Pristina közötti vita tárgyát képezte. Tegnap reggel a fal köré védőkerítést állítottak fel, majd két munkagép megkezdte a bontási munkálatokat.

Goran Rakićnak, Kosovska Mitrovica polgármesterének a hétvégén sikerült megállapodnia Pristina képviselőivel és a nemzetközi közösséggel arról, hogy felújítják a gyalogos övezetet, melyet a Kosovska Mitrovica-i képviselő-testület tagjai is egyhangúan támogattak. A Koszovón élő szerbek egyfajta védelemként tekintettek a falra, az albánok szemében azonban egy újabb akadály volt. A polgármester ennek kapcsán kijelentette, a falat elbontják és a helyén kerékpárutat alakítanak ki, illetve egy kisebb falat emelnek a mostani helyére, mely két méterrel beljebb lesz a jelenleginél. Goran Rakić hangsúlyozta, a fal nem a szabad mozgás korlátozása miatt épült, hanem a gyalogos övezetben sétálók biztonsága érdekében.

A fal elbontása kapcsán Frederica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője eredményesnek nevezte a Belgrád és Pristina közötti brüsszeli párbeszédet. Kiemelte, a híd megnyitása és az I. Péter Király utca gyalogos övezetté alakítása sikerrel zárult, a fal elbontása pedig hozzájárul a szabad mozgáshoz, az emberek közötti közvetlen kapcsolathoz és a békéltetéshez.