2024. szeptember 11., szerda

Belgrádban Sebastian Kurz

Sem Szerbia, sem Ausztria nem kíván a migránsok parkolójává válni, hangzott el az osztrák külügyminiszter és a szerb kormányfő közötti beszélgetés során

A migránsválság és annak kezelése állt az Aleksandar Vučić kormányfő és a Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter közötti beszélgetések középpontjában. A találkozót követően megtartott sajtótájékoztatón a szerb miniszterelnök elismerően nyilatkozott Kurz magatartásáról, szavai szerint azon kevés nyugati politikusok közé tartozik, akik fontosnak tartják a balkáni régió helyzetét és az itt élő emberek sorsát, életkörülményeit.

Sem Szerbia, sem Ausztria nem kíván a migránsok parkolójává válni, szögezte le a kormány első embere. Mint hozzátette, ez az álláspont természetesen nem zárja ki az emberséges magatartást, Szerbia eddig sem alkalmazott erőszakot a migránsokkal szemben és a jövőben sem kíván. Szerbia emberséges és szolidáris kíván maradni, emelte ki Vučić.

– Az viszont nem lenne jó, ha Szerbia a migránsok parkolójává válna, vagy a legmagasabb árat fizetné a migránsválságért. A Szerbiában tartózkodó migránsok 90 százaléka valamelyik ideiglenes befogadóállomáson tartózkodik. A többieket ezúton szólítom fel, hogy az utcák helyett válasszák inkább valamelyik befogadóállomást. Azt is tudom, hogy erre miért nem hajlandók. Ha a rendszeren kívül maradnak, egyszerűbben vehetik fel a kapcsolatot embercsempészekkel, akik azt ígérik, hogy eljuttatják őket valamelyik nyugat-európai országba. Mindent megteszünk, ami tőlünk telik. Sok más országgal ellenben Szerbia eleget tesz vállalt kötelezettségeinek. Más országok azt ígérték, hogy befogadnak több ezer migránst, végül viszont egynek sem adtak otthont, sőt, kitoloncolják őket. Ausztria külügyminiszterével sok mindenről beszélgettünk, egyebek mellett a migránsok útvonaláról. Elviccelődtünk azon, hogy milyen jó a szerb és az osztrák rendőrök közötti együttműködés. Az osztrák rendőröket ezúttal szívesen látjuk országunkban, nem úgy, mint száz évvel ezelőtt. Hálásak vagyunk, amiért felszerelésükkel és tapasztalatukkal segítik szerbiai kollégáik munkáját. Reméljük, hogy a rendőrségeink közötti együttműködés tovább mélyül – taglalta Vučić.