2024. szeptember 11., szerda

Koszovó? Hagyjuk…

A polgárok nagy többsége nem háborúzna a déli tartományért – Még a szélsőjobb pártok szimpatizánsainak többsége sem lenne hajlandó fegyvert fogni

A Belgrádi Biztonságpolitikai Központ felmérése alapján a polgárok nagy többsége nem tartana megalapozottnak egy fegyveres konfliktust Koszovónak Szerbia határain belül tartása érdekében. A megkérdezettek 73 százaléka vallotta azt, hogy Koszovó miatt nem kellene háborút indítani. Csupán tíz százalékuk hiszi, hogy érdemes lenne háborúzni a déli tartomány megőrzéséért.

A Blic belgrádi napilap által közölt adatok alapján még a szélsőjobboldali Szerb Radikális Pártnak és a Dveri szavazóinak a többsége sem lenne hajlandó fegyvert fogni. A kimutatás szerint a legnagyobb mértékben a 18 és 29 év közötti fiatalok támogatják a háborút. Ennek a korcsoportnak a tagjai 15 százalékban döntöttek a hadviselés mellett.

A december 26-a és január 14-e között végzett felmérés során, melyet a norvég külügyminisztérium támogatott, 1403 felnőttkorú polgárt kérdeztek meg.

Ami a pártpreferenciákra lebontott eredményeket illeti: a Szerb Haladó Párt szavazóinak 70,6 százaléka, a Demokrata Párt szavazóinak 86,5 százaléka, a Szerbiai Szocialista Párt szavazóinak pedig a 70,2 százaléka utasította el a fegyveres leszámolást.

Nem menne harcolni a Dveri szavazóinak 57,5, a Szerb Radikális Párt szavazóinak 50 százaléka sem. A Liberális Demokrata Párt–Szociáldemokrata Párt–Vajdasági Szociáldemokrata Liga koalíció támogatóinak 87 százaléka van a háború ellen. Az Elég volt! mozgalom szavazóinak 96 százaléka ellenzi az összeütközést Koszovó érdekében.