2024. szeptember 11., szerda
BOSNYÁK NÉPIRTÁSI KERESET

Átadták a felülvizsgálási kezdeményezést

Nem foglalt állást a kérdésben a boszniai hármas elnökség

Sakib Softić, David Scheffer és Phon van den Biesen, a bosznia-hercegovinai jogászcsoport tagjai átadták tegnap Hágában a Szerbia ellen népirtás ügyében korábban kimondott nemzetközi bírósági ítélet felülvizsgálására vonatkozó kezdeményezést. Három–hat hónapon belül Szerbiának is állást kell foglalnia az ügyben, ezt követően dönt a bírósági tanács a revízió létjogosultságáról.

Bosznia-Hercegovina 1993-ban benyújtott keresete nyomán a bíróság 2007. február 26-án megállapította, hogy bűncselekmények, háborús bűnök történtek Boszniában, de a népirtást nem lehet Szerbia számlájára írni.

Elhagyta tegnap a bosznia-hercegovinai hármas elnökség rendkívüli ülését Bakir Izetbegović bosnyák elnökségi tag, amiért Mladen Ivanić elnöklő megkísérelte napirendre tűzni az átadott kezdeményezés kérdését. Izetbegović szerint az elnökségi döntéseket elő kell készíteni, a napirendi pontokkal előbb az illetékes titkárságoknak is foglalkozniuk kell, s nem lehet enélkül tárgyalásra bocsátani a témát. Mint ismeretes, a bosnyák elnökségi tag korábban kezdeményezte a nyilvánosság előtt, hogy Bosznia-Hercegovina kérje a hágai Nemzetközi Bíróságtól a Szerbiát felmentő ítélet felülvizsgálását.

A tegnapi elnökségi ülést egyébként valamivel később Dragan Čović horvát elnökségi tag is elhagyta.