2024. szeptember 11., szerda

A VSZL csalódott Jankovićban

A lemondófélben lévő jogvédő úgy érzi, már válaszolt Nenad Čanak kérdéseire

Csodálkozást váltott ki a Vajdasági Szociáldemokrata Liga köreiben Saša Janković lemondófélben lévő köztársasági jogvédő, majdani elnökjelölt elutasító magatartása, illetve az, hogy nem kíván párbeszédet kezdeni a párttal és Vuk Jeremić másik majdani köztársasági elnökjelölttel. A VSZL álláspontja az, hogy a szóban forgó két majdani jelöltnek tárgyalóasztalhoz kellene ülniük és megállapodniuk arról, hogy melyikük legyen a demokratikus ellenzék államfőjelöltje, mivel ha megosztják a demokratikus erőket, esélytelenek Aleksandar Vučićtyal szemben.

A VSZL azt szerette volna, hogy Janković és Jeremić a párt vezetőségének részvételével, illetve bevonásával tárgyaljon, megvitatva Szerbia jövőjét. Egyebek mellett arra is választ szerettek volna kapni, hogy a majdani jelöltek hogyan vélekednek a külföldiek földvásárlási jogáról Szerbiában, Vajdaság autonómiájáról, az ország esetleges regionalizációjáról, a brüsszeli párbeszédről és az euroatlanti csatlakozásról.

Az eddigi jogvédőre párbeszédre nyitott személyként tekintettek és hittek benne, hogy a szabad véleménynyilvánításnak visszaadja azt a jelentőségét, amelyet az a demokratikus társadalmakban élvez, áll a párt közleményében, amelyben aláhúzzák: a meghívás továbbra is aktuális mindkét majdani jelölt irányába.

Időközben Janković azt mondta, kész válaszolni Nenad Čanak (képünkön) pártelnök azon kérdéseire, amelyeket a nyilvánosság előtt, a Vreme hetilap politikai vitaműsorában intézett hozzá, de nem pártpolitikai szinten, hanem a nyilvánosság, minden polgár füle hallatára. Mint hozzátette, meglepte Čanak felkérése, mivel a VSZL elnöke olyan kérdéseket fogalmazott meg, amelyekről korábban már beszélgettek. Szerbia államfője a polgároknak tartozik felelősséggel és magyarázattal, nem pedig a politikai pártoknak, húzta alá Janković.

Ami Jeremićet illeti, a majdani jelölt sajtószolgálata korábban azt mondta, a szerbiai rendszer átalakításáról szóló beszélgetések fontosak.