2024. szeptember 10., kedd

Mogherini mosolya

Felháborító fogadtatásban volt része az EU külügyi főképviselőjének a szerb parlamentben – A radikálisok a beszéd alatt sem tudtak csendben maradni

A régióban tett néhány napos látogatása alkalmával pénteken Belgrádba látogatott Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Az államvezetéssel és az ellenzéki pártok képviselőivel is tárgyalt, majd a parlament alkalmi ülésén tartott beszédet. A Szerb Radikális Párt már csütörtökön bejelentette, tiltakozó megmozdulást szervez a képviselőház épülete előtt a párt elnökjelöltjének, Vojislav Šešeljnek a választási kampányindítójaként. A párt képviselői a tüntetést követően, a képviselői padokban sem tudtak elcsendesedni, uá-zással és „Szerbia Oroszországgal van, nem akarjuk az Uniót!” szöveg skandálásával fogadták az EU-s politikust. A tiltakozásban részt vettek az ugyancsak szélsőjobboldali Dveri mozgalom képviselői is, akik szerb és angol nyelvű feliratokat tartva adták tudtára a vendégnek, hogy „Szerbia nem hisz Brüsszelnek”. Mogherini türelemmel és mosollyal viszonozta a balkáni magatartáshoz is méltatlan bánásmódot, s elmondta beszédét, melynek kezdetén megköszönte a megtiszteltetést, hogy „ebben a csodálatos parlamentben” szólhat a jelenlévőkhöz. A skandálás nem szűnt meg, a radikálisok kórusa tovább kiáltozta az oroszpárti jelmondatot, Mogherini azonban nem hagyta magát zavartatni.

– Magam is képviselőként kezdtem a pályafutásomat. Köszönöm azt a lehetőséget is, hogy ismét megtapasztalhattam, milyen lehet a parlamenti munka hangulata – jegyezte meg.

Az alkalmi ülésen Aleksandar Vučić kormányfő is jelen volt, a rendbontás kivitelezőin és a többi frakció tagjain túl a diplomácia képviselői is igyekeztek meghallgatni az uniós üzeneteket. Az Elég volt mozgalom képviselői távol maradtak.

– Azt tudom Szerbiának üzenni, hogy az EU jövőjét nem 27 tagállam jelenti. Egy állam kilép, de helyére újak jönnek, közöttük Szerbia is – fogalmazott.

A Dveri képviselői így „köszöntötték” Mogherinit (Beta)

A Dveri képviselői így „köszöntötték” Mogherinit (Beta)

A radikális képviselők skandálására reagálva higgadtan közölte, hogy a hangjukat meg kellene őrizniük arra, hogy szavazókat szerezzenek a kampány során, majd hozzáfűzte: érti, hogy Szerbia helyzete nem könnyű, sohasem volt az, hiszen az ország különböző világok metszéspontján helyezkedik el, s Kelet és Nyugat között sohasem voltak gondtól mentesek a mindennapok. Ugyanakkor arra szólított fel, hogy minden polgárnak be kell kapcsolódnia az átalakulási folyamatba, mindenki hozzá tud járulni ahhoz, hogy a régió megőrizze az egyensúlyát, s hogy közelebb kerüljön az állam az Európai Unióhoz. Az EU nem számít teljesnek, amíg a nyugat-balkáni államok nem csatlakoznak hozzá – emelte ki, s annak a véleményének adott hangot, hogy az eddigi szerbiai reformok sikere okot ad arra, hogy az állam ambiciózus legyen az előtte álló kihívások leküzdése kapcsán.

Mogherini végül békés választási kampányt kívánt mindenkinek.

Az európai irányultságú ellenzéki pártok és a szerb haladó párti vélemények szerint is szégyen az, ami a parlamentben történt, s nem jó fényben tünteti fel Szerbiát a világban. Šešelj elégedett volt fellépésével. Sikeres kampányindító áll mögöttünk – mondta.

A nap folyamán újra nemtetszésüknek adtak hangot az ellenzéki képviselők annak kapcsán, hogy a parlament a választási kampány idején nem fog ülésezni. 

Nyitókép: A Dveri képviselői így „köszöntötték” Mogherinit (Beta)