2024. szeptember 10., kedd

Az EU visszaszorítaná Oroszországot

David McAllister: Szerbiának követnie kell a közös külpolitikát

Az Európai Unió tisztségviselői a napokban sokat foglalkoztak a Nyugat-Balkánnal, a térség felzárkóztatásával. Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselőt követően egyebek mellett David McAllister, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője szólt hozzá a témához, mondván, hogy az EU-nak az eddigieknél kifejezettebben kellene megjelennie a térségben, méghozzá azért, hogy visszaszorítsa Oroszország egyre erősödő befolyását, amely egyértelműen destabilizálja a térséget.

A geopolitika visszatért a Nyugat-Balkánra – szögezte le a német politikus, rámutatva arra, hogy a régióban nemcsak Oroszország, hanem Törökország befolyása is erősödik, miközben persze az EU-nak és az USA-nak is van érdekeltsége a térségben, ezért ütköznek a különböző érdekek.

Nyilatkozatában McAllister amiatt sajnálkozott, hogy Szerbia nem követte az EU példáját, és nem foganatosított megszorításokat Oroszországgal szemben. Mint leszögezte, ha az EU-hoz kíván csatlakozni, Szerbiának előbb vagy utóbb követnie kell a közös külpolitikát.

Oroszország és a Kreml rovására nemcsak a montenegrói államcsíny-kísérlet írható, hanem a nyugat- és EU-ellenes propaganda terjesztése is – magyarázta a jelentéstevő, majd megerősítette, hogy a mai uniós csúcstalálkozó egyik központi témája a Nyugat-Balkán destabilizációja és az erősödő feszültségek lesznek.