2024. szeptember 16., hétfő

„Belgrádnak nincs szüksége brüsszeli leckékre”

Ivica Dačić: Az EU illetékesei kifejthetik véleményüket, ugyanakkor zavaró, ahogyan Szerbiával kommunikálnak

Ivica Dačić kormányfő-helyettes, külügyminiszter értékelése szerint Szerbia és az Európai Unió között nem jellemzőek komolyabb nézetkülönbségek. Ennek ellenére az EU nem kommunikálhat Szerbiával sajtószóvivői szinten a napi politikai eseményekről, tette hozzá Dačić, mondván: az EU illetékesei kifejthetik véleményüket, ugyanakkor zavaró, ahogyan Szerbiával kommunikálnak. A kommunikációnak az eddigiekhez képest sokkal komolyabbá kellene válnia, nyomatékosította Dačić, aki fejtegetésével Maja Kocijančić, az Európai Bizottság sajtószóvivőjének azon szombati nyilatkozatára reagált, hogy az EU elvárása szerint Szerbiának teljes körű együttműködéssel kell segítenie a köztársasági jogvédő, illetve minden egyéb független ellenőrző szerv törvényekben szavatolt munkáját. Az EU aggasztónak találja, hogy Szerbiában az állami szféra bizonyos területein olyan megítélések fogalmazódtak meg, hogy az ombudsman veszélyezteti az állambiztonságot, emelte ki Kocijančić.

Vasárnap Dačić még hevesebben reagált erre a nyilatkozatra és kifejtette, hogy Kocijančić csupán olyan személy, aki technikai feladatokat lát el az unióban. Semmi szükség arra, hogy bárki tanácsokkal lássa el Belgrádot, beleavatkozva az ország belügyeibe, nyomatékosította Dačić.

– Az európai integráció témájában Szerbia és az EU között stratégiai és nem napi politikai témák kerülnek napirendre. Szerbia is több uniós napi politikai történésre reagálhatott volna már, ezt azonban nem tette meg. Odáig jutottunk, hogy Zágrábból visszaküldik a Belgrádból érkező, cirill betűkkel írt átiratokat. Ha következetesek kívánunk lenni, akkor a jövőben mi is visszaküldjük a Zágrábból érkező, latin betűvel nyomtatott átiratokat. Ez akar lenni az európai út? – fogalmazott a szerb külügyminiszter.