2024. szeptember 16., hétfő

Bejegyezték a 101. szerbiai pártot is

A Közigazgatási és Önkormányzati Minisztérium január 20-án hivatalosan is bejegyezte a Szerb Néppártot a szerbiai pártok jegyzékébe. A párt alapítója Nenad Popović, a Szerbiai Demokrata Párt egykori alelnöke. Az SZNP tavaly december 4-én tartotta meg alakuló közgyűlését, ekkor Popovićot választották meg a párt ügyvezető elnökének. Popović a párt választói közgyűlésének megtartásáig, 2015 tavaszáig tölti be ezt a tisztséget. A pártprogramban az SZNP jobboldali euroszkeptikus pártként határozza meg magát, síkra száll az olyan nemzeti és államalakító politikáért, amelynek a nemzeti és a demokratikus alapelvek, valamint a hazaszeretet az alapja.

Popović 2014. március végén mondott le SZDP-alelnöki tisztségéről és lépett ki a pártból, mert rossz eredményeket értek el a március 16-án megtartott választásokon.

A Szerbiai Képviselőház 2009-ben módosította a politikai szervezetek bejegyzéséről szóló törvényt, amelynek célja az volt, hogy megtizedelje a szerbiai politikai pártokat. Az újra bejegyzés előtt közel 600 bejegyzett párt létezett.