2024. szeptember 16., hétfő

Huszonöt éves a Demokrata Párt

– Ha nem lenne Demokrata Párt, akkor Szerbia nem haladna az európai úton, a társadalomban sem jelenne meg a demokrácia alapja, sőt regionális megbékélés sem lenne – hangsúlyozta kedden Bojan Pajtić, a DP elnöke.

Pajtić: A DP ma már nem hasonlít a három évvel ezelőtti önmagához (Fotó: Beta)

Pajtić: A DP ma már nem hasonlít a három évvel ezelőtti önmagához (Fotó: Beta)

A párt jubileumából megszervezett sajtótájékoztatón Pajtić bejelentette, hogy a párt február folyamán emlékezik meg létezésének 25-ik évfordulóját, amelynek csúcspontja a március elején az ellenzéki árnyékkormány megalakítása lesz. Zoran Đinđić szavaival élve Pajtić kijelentette, hogy az elmúlt 20 évben semmi sem változott meg Szerbiában, ugyanis a DP tagságához még ma is feddhetetlenségre és bátorságra van szükség. A DP elnöke szerint a párt nem ünnepel, hanem megemlékezik, ugyanis Szerbia súlyos gazdasági- és intézményi válságban van.

– Egy olyan állam, amelyben a kormányzásra alkalmatlan hatalom a válság terhét a saját polgáraira hárítja át, méghozzá úgy, hogy csökkenti a bérüket, szociálisan felelőtlen állam – vélekedett Pajtić, hozzátéve: Szerbiában manapság támadás éri a köztársasági ombudsmant, az igazságszolgáltatást a politikai ellenfelek likvidálására használják fel, sajtószabadság pedig nem létezik.

– Ameddig hallgatni fog a tudás és az igazság, helyettük pedig a tudatlanság és az igazságtalanság fog szólni, addig szükség lesz a Demokrata Párta és szükség lesz egy hozzáértőbb, műveltebb kormányra. Természetesen mi is hibáztunk már, amit drágán meg is fizettünk 2012-ben. A DP ma már nem hasonlít a három évvel ezelőtti önmagához, ugyanis visszanyúltunk a huszonöt évvel ezelőtti alapelveinkhez – mondta a pártelnök, majd hozzátette, hogy a DP olyan áldozatokat is elszenvedett, mint Zoran Đinnđić egykori pártelnökük meggyilkolása.

Dragoljub Mićunović, a párt alapító tagja szerint a DP 2000 októberében fontos szerepet töltött be és egy legyőzött országot emelt talpra. Arról beszélve, hogy a hibákért már megfizetett a párt, Mićunović hitet tett amellett, hogy a DP újra betölti majd a társadalom legfontosabb helyét.