2024. szeptember 16., hétfő

Vučićtyal tárgyaltak a koszovói szerbek

Belgrád szerint indokolatlanul zárták ki Aleksandar Jablanovićot a koszovói kormányból – Pristina ennek éppen az ellenkezőjét állítja

A koszovói szerbek képviselői és az Aleksandar Vučić szerb kormányfő közötti találkozón csütörtökön megállapodás született arról, hogy a szerbek további részvételéről a koszovói intézményekben a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd következő körét követően döntenek. Több mint egy év szünetet követően a felek feltehetőleg február 9-én ülnek ismét tárgyalóasztalhoz Brüsszelben.

(Fotó: Beta)

(Fotó: Beta)

Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója azon az állásponton van, hogy Aleksandar Jablanović közösségért és visszatéréséért felelő miniszter kizárása a koszovói kormányból egyoldalú lépés volt, amely jócskán megnehezíti a Belgrád–Pristina-dialógust. A szerb kormány és a koszovói szerbek képviselői szerint Jablanović semmi olyasmit nem tett, ami indokolttá tenné kizárását a kormányból. A szerbek érdekeit képviselő Szerb Lista nem tehető felelőssé a Koszovóban jellemző feszültségekért, emelte ki Đurić, mondván: a szerbek képviselői szeretnének hozzájárulni a stabilitás megerősítéséhez Koszovóban.

– Nem tudunk azonosulni a tüntetők és a csőcselék eszközeivel, amelyekkel az életet és a koszovói kormány összetételét kívánják alakítani. Nem fogadhatjuk el a szerb közösség megalázását. Számunkra megengedhetetlen, hogy egy utcai megmozdulás résztvevői mondják meg, hogy ki képviseli a szerb közösséget a koszovói intézményekben. Isa Mustafa kormányfő és Hashim Thaçi külügyminiszter döntése Jablanović leváltásáról negatívan befolyásolja a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd következő fordulóját – érvelt Đurić.

Mint ahogyan arról már olvashattak lapunkban, Jablanović január elején szörnyetegnek nevezte a Đakovicai anyák elnevezésű szervezet tagjait. A szóban forgó szervezetnek koszovói albán nők, továbbra is eltűntként nyilvántartott albánok hozzátartozói a tagjai. A szervezet aktivistái január 6-án, ortodox szenteste napján kövekkel dobáltak meg egy autóbuszt, amellyel azok a Koszovóból elszármazott szerbek érkeztek, akik valamikori otthonaikat szerették volna meglátogatni. Jablanović ezt követően minősítette a szörnyeteg szóval az asszonyokat. A miniszter később azt állította, hogy nem magát a szervezetet, vagy annak minden tagját nevezte szörnyetegnek, hanem kizárólag azokat a személyeket, akik az autóbuszok megkövezésével kísérelték meg megakadályozni, hogy az otthonaikból elüldözött vagy önszántukból távozó emberek meglátogassák valamikori házaikat. Múlt héten Pristinában két alkalommal is több tíz sebesültet és hatalmas anyagi kárt követő utcai tiltakozásra került sor az eset miatt. A tüntetők egyebek mellett Jablanović leváltását követelték. Mustafa végül a napokban döntött a szerb miniszter eltávolításáról a koszovói kormányból.

Đurić azt is kifejtette, hogy véleménye szerint Jablanović az égvilágon semmi olyasmit nem mondott, ami indokolttá tenné a leváltását, vagy kritikát, rosszallást válthatna ki bárkiben. Jablanović egyetlen szóval sem sértette meg az albán nemzetet, nyomatékosította Đurić.

Jablanović, aki szintén részt vett a csütörtöki egyeztetésen Belgrádban, megismételte korábbi kijelentését, hogy semmi rosszat nem tett. A koszovói szerbek politikai képviselőinek az a feladatuk, hogy jobbá tegyék a szerbek életét és mindent megtegyenek a szerbek és az albánok közötti megbékélés érdekében, húzta alá a leváltott miniszter.

A Washingtonban a nemzeti imareggelin résztvevő Hashim Thaçi koszovói külügyminiszter viszont azt igyekezett nyomatékosítani, hogy Jablanović leváltása jogos volt. Persze a döntésnek semmi köze ahhoz, hogy a miniszter szerb nemzetiségű, fűzte hozzá Thaçi.

– Kezdetben jó volt az együttműködés Jablanovićtyal és a többi szerb nemzetiségű miniszterrel. Nyolcéves tapasztalat áll mögöttem a koszovói kormány szerb tisztségviselőivel való együttműködés terén. Jablanović kijelentése nem tekinthető bölcsnek, sőt, elfogadhatatlan. Szerintem maga a volt miniszter is tisztában van vele, hogy ilyen nyilatkozatokra semmi szükség, hiszen megsértette a Đakovicai anyák érzéseit. Ezért meg vagyok róla győződve, hogy a koszovói miniszterelnök jól döntött. Ez a döntés nem a szerb közösség ellen irányul – fejtette ki Thaçi Washingtonban a sajtónak nyilatkozva.

Reagálva az újságírói megjegyezésre, hogy az is tény, hogy az otthonaikat meglátogatni kívánó szerbek autóbuszait megkövezték és Đakovicában ma egyetlen szerb sem él, a koszovói külügyminiszter közölte, hogy a kormánynak a korábban felállított prioritáslista mentén kell megoldania a jellemző problémákat.