2024. szeptember 16., hétfő

Tadić: Az SZDP nem lép be a kormányba

Szerinte nincs meg a légkör, ami előfeltétele lenne a demokratikus intézmények tiszteletben tartásának

Médiaspekulációnak nevezte Boris Tadić a Szociáldemokrata Párt elnöke azokat a híreszteléseket, miszerint a párt egyes tisztségviselői belépnek a kormányba. Mint mondta, nem látja ennek értelmét.

A párt főbizottsági ülése után újságírói kérdésekre válaszolva Tadić elmondta, az előző választásokat követően kapott egy ajánlatot, hogy lépjenek be a kormányba, de ezt elutasította, mert nem látta ennek az értelmét, mint ahogyan ma sem látja.

„Nem látjuk értelmét ma sem, tekintve, hogy a reformok keretében takarékossági intézkedéseket vezetnek be, amelyek célja az ország gazdasági megroppanásának megakadályozása, nem látjuk a fejlődés vízióját, illetve azért sem lépnénk be, mert nincs meg a légkör, ami előfeltétele lenne a demokratikus intézmények tiszteletben tartásának, beleértve az ombudsmantól az ellenzékig mindent” – mondta.

Értékelése szerint az aktuális gazdasági intézkedések katasztrofálisak a hazai és külföldi beruházások szempontjából is, amelyek kulcsfontosságúak lennének a fejlődéshez, mert „azok nélkül sem új munkahelyek nincsenek, sem pedig foglalkoztatás”.

Az SZDP csak akkor fontolja majd meg a kormányba való belépés lehetőségét, „miután a kormány változtat politikáján, vagy pedig közvita indul ennek a politikának a megváltoztatására, de jelenleg ilyen változásoknak még csak a jele sem látszik”.

Tadić szerint a pártnak a kormányba való belépésére vonatkozó híresztelések médiaspekulációk voltak, amelyeket a Demokrata Párt terjesztett.