2024. szeptember 16., hétfő

Ismét Deli Andort támadja a liga

Nenad Čanak szerint a magyar szélsőjobboldal érdekeit szolgálja az EP-képviselő

Lapunk hétvégi számában közöltük a Deli Andor európai parlamenti képviselővel készített interjúnkat, melyben a Fidesz–KDNP listáján EP-be jutott vajdasági magyar politikus a többi között azokkal a vádakkal kapcsolatban is véleményt nyilvánított, melyeket az utóbbi hónapokban a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke és tisztségviselői mondtak ki. A Magyar Szó azon kérdésére válaszolva, hogy megnehezítik-e munkáját az olyan, itthonról jövő megjegyzések, amelyek olykor hazaárulással is vádolják amiatt, hogy magyarországi párt listáján lett EP-képviselő, Deli elmondta: nem érdeklik a rosszindulatú megjegyzések, nem engedi, hogy azok kihatással legyenek a munkájára.

– Azt kell tudni, hogy kiktől érkeznek az efféle kijelentések. Ha ennek az ember tudatában van, akkor rögtön az is világossá válik számára, hogy ezeknek mekkora súlyuk van. Akkor tudja azt is, hogy a vádakat közlőknek mennyire nincs rálátásuk arra, mi hogyan működik a valóságban. Azt gondolom, hogy az eddigi munka meg a következő időszak is bizonyítani fogja annak az összekötő szerepnek a teljesítését, amelyet felvállaltunk a megbízatás elfogadásakor. Ez egy ösztönző, segíteni kívánó szerep az európai csatlakozás útján – húzta alá az interjúban a képviselő.

Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke hétfői közleményében reagált a Magyar Szóban megjelent interjúban közöltekre. Bírálta Delit, s arra emlékeztetett, hogy korábbi vajdasági oktatási és kisebbségügyi titkárként indult a magyarországi hatalmi párt listáján az európai parlamenti választásokon. Čanak a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint úgy fogalmazott, hogy „Deli a bírálat elutasításával és a VSZL számlájára kimondott sértésekkel egyetlen érvet sem hozott fel a Magyar Szónak adott interjúban, csupán tetszőleges minősítéseket a szélsőjobboldal stílusában, akiknek a szégyentelen kiszolgálója”. Szerinte az elmondottakra bizonyíték, hogy „Deli azután nyilatkozik, miután egyértelműen felkerült egy másik állam választási listájára, előtte pedig Vajdaság Autonóm Tartományban az egyik legjelentősebb tisztséget töltötte be”. A liga elnöke megjegyezte, hogy mindez voltaképpen arról szól, ki fizeti és ténylegesen kinek az érdekében dolgozik, de mint hozzátette, levonható következtetés az általános erkölcsökről és az integritásról is.