2024. szeptember 16., hétfő

Trepča kérdése is szóba kerülhet Brüsszelben

Belgrád és Pristina párbeszédének folytatásában szóba fog kerülni a Trepča és a szerb pravoszláv egyház vagyonának, valamint helyzetének kérdése is, jelentette be Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója. Mint megjegyezte, a brüsszeli találkozón várhatóan szóba kerül a koszovói szerb községek közössége megalapításának kérdése és az igazságügyi megegyezés kérdése is.

– Véleményem szerint a brüsszeli találkozó során elsősorban arról tárgyalnak majd, hogy mi nem lett végrehajtva az előző megállapodásból. Számunkra ez mindenképpen a koszovói szerb községek közössége megalapításának elmaradása és mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a kérdés domináljon a találkozó során – mondta Đurić, majd hozzátette, hogy ezek mellett a Trepča és a szerb pravoszláv egyház vagyonának, valamint helyzetének rendezését is szorgalmazni fogják.

A Koszovó-ügyi iroda igazgatója fárasztó, ám sikeres vitára számít Brüszelben. Az igazságügyről beszélve megjegyezte, Szerbia azt szeretné elérni, hogy a Brüsszeli megállapodás révén minél több szerb nemzetiségű bíró és ügyész jusson be a koszovói igazságszolgáltatásba, valamint hogy szavatolva legyen Koszovón a jogállamiság.