2024. szeptember 16., hétfő

Új roma stratégia készül

A szerb kormány megkezdte az előkészületeit egy a romák helyzetének javítását célzó új stratégia kidolgozásának, jelentette ki Suzana Paunović, a szerb kormány emberjogi és kisebbségügyi irodájának igazgatója. Mint megjegyezte, a jelenleg hatályos stratégiát 2009-ben készítették el, azonban Szerbia európai integrációja miatt új stratégiát kötelesek elkészíteni.

– A jelenlegi stratégia jelentős eredményeket ért el. Előrelépés történt a művelődés területén és a romák nagyobb arányban kapcsolódtak be közművelődési rendszerekbe. A személyi okmányok kiadásában is jelentős előrelépést sikerült elérnünk – számolt be Paunović.

Kiemelte, hogy az új stratégia az európai integrációval összehangolt kormánypolitikát követi majd.

– Az új stratégia új kihívásokat tartalmaz majd, amelyek elsősorban a lakhatással kapcsolatos problémák megoldására vonatkoznak – mondta az igazgató, majd hozzátette, hogy a becslések szerint Szerbiában 750 roma telep létezik.

A stratégia céljairól beszélve megjegyezte, hogy növelni szeretnék a roma diákok ösztöndíjainak számát. Az új stratégia kidolgozásában a szakembereken kívül a roma civil szervezetek is részt vesznek majd.

Osman Balić, a Roma Liga elnöke kiemelte, hogy a stratégiát kötelező érvényűvé kellene tenni és különös hangsúlyt kellene fektetni a roma kultúrára és művészetre.