2024. szeptember 16., hétfő

Pajtić: A DP nem szakad ketté

A Demokrata Párt kettészakadásáról szóló hírek a hatalmi koalíció konyhájából származnak, tudatában vannak ugyanis annak, hogy már nem hitegethetik sokáig ígéretekkel a polgárokat, jelentette ki tegnap Bojan Pajtić, a DP elnöke. Kiemelte, hogy a párt támogatottsága növekszik, és szinte duplája, mint a tavalyi választások idején.

– A sajtóblokád és a pártunk folyamatos támadása ellenére a majdanpeki választáson huszonhárom százalékot értünk el, Mionicán pedig a szavazatok tizenhét százalékát szereztük meg. Ez arról tanúskodik, hogy a polgárok elfogadják a politikánkat – vélekedett Pajtić.

Az arra vonatkozó kérdésre, hogy mennyire pontosak azok az információk, amelyek szerint a párton belül Borislav Stefanović a legnagyobb ellensége, és hogy ez a helyzet a párt újbóli kettészakadásához vezethet, Pajtić azt válaszolta, hogy Stefanović jó példája annak, hogy egy ellenzéki képviselő hogyan harcol a polgárokért a Szerbiai Képviselőházban, annak ellenére is, hogy a parlamentben más játékszabályok érvényesek az ellenzéki és a hatalmi koalíció képviselői számára.

– Stefanović a párt alelnöke, és nagyra értékelem a véleményét – mondta DP elnöke a Večernje novosti lapnak.

Szavai szerint a demokraták árnyékkormánya megoldást jelent majd Szerbia problémáira, valamint „azokra a gondokra is, amelyeket Aleksandar Vučić hozzá nem értő, felületes kormánya naponta kitermel”.

– Az árnyékkormányt március elején, a DP működésének 25. évfordulója keretében mutatjuk be – jelentette be Pajtić, majd annak a véleményének adott hangot, hogy Vajdaságban csupán 2016-ban lesznek választások.

Szavai szerint ott, ahol a Szerb Haladó Párt átvette a hatalmat, „ott csak rosszabbul élnek”. Hozzátette, hogy ez így lenne Vajdaságban is, és mivel a polgárok és a tartományi parlament képviselői is belátták ezt, a DP-t támogatják inkább.