2024. szeptember 16., hétfő

Vučić: A politika nem változtatható meg két nap alatt

Brüsszelnek kell mérlegelnie Szerbia haladását – mondta a szerb kormányfő

A Szerbia európai útján való előrehaladás a stratégiai célunk, de meg szeretnénk tartani a hagyományos jó baráti viszonyunkat Oroszországgal is, ismételte meg tegnap Aleksandar Vučić szerb kormányfő a Szerbia–Németország gazdasági fórum elnevezésű rendezvényen. Az újságírói kérdésre, hogy miként értékeli a német kormány orosz kapcsolatokért felelős megbízottjának, Gernot Erlernek a kijelentését, hogy Szerbia semleges közvetítői szerepe az Európai Unió és Oroszország között nem fenntartható a továbbiakban, a szerb kormányfő azt válaszolta, annak ellenére, hogy Berlin dicséri és támogatja legjobban a szerbiai gazdasági reformokat, az állami politikát nem szokás két nap alatt megváltoztatni.

– Nem az a feladatunk, hogy mindenkinek mindenben elnyerjük a tetszését, de európai utunkat és gazdasági előrehaladásunkat sem fogjuk veszélyeztetni – mondta Vučić.

A szerb kormányfő kiemelte, hogy Szerbia nem szándékozik a világ problémáival foglalkozni, sem a konfliktusok során közvetítői szerepet vállalni.

– Csupán a saját problémáinkkal szeretnénk foglalkozni – hangsúlyozta a szerb kormányfő.

Az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban megjegyezte, Szerbia azt szeretné, hogy Ukrajnában befejeződjön az öldöklés, és béke legyen.

A szerb kormányfő kijelentette, hogy Federica Mogherini EU-s külpolitikai főképviselőnek tudomására hozta, hogy Szerbia az uniós tárgyalási fejezetek gyors megnyitására számít.

– Brüsszelnek kell mérlegelnie Szerbia haladását, és ha azzal kapcsolatban valaki elégedetlen lenne, az is hír lesz számunkra. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy bárki is kedvezőtlenül értékelné előrehaladásunkat – mondta Vučić, és hittet tett amellett, hogy Szerbia bár a legnehezebb úton halad, végül egy modern és sikeres ország lesz.

A koszovói albánok tömeges kivándorlásával kapcsolatban megjegyezte, hogy Szerbia Németországgal, Ausztriával és Magyarországgal egyeztetve megteszi a szükséges lépéseket, és bár a mozgásszabadság szavatolt Szerbiában, mindent elkövetnek a probléma megoldása érdekében.