2024. szeptember 16., hétfő

„A csetnikek gonosztevők voltak és együttműködtek a nácikkal”

Milivoj Bešlin történész szerint a történelem meghamisítása azt állítani, hogy a csetnikek antifasiszták voltak – A 20. század végén elkövetett szerb bűncselekmények kontinuitást jelentenek

A történelem súlyos meghamisítása azt állítani, hogy a csetnikek a második világháborúban antifasiszták voltak – mondta Milivoj Bešlin történész egy nagybecskereki tanácskozáson. Mint magyarázta, nagyszámú dokumentum létezik, amelyek alátámasztják, hogy a csetnikek együttműködtek a megszállókkal és egyetértettek azok céljaival, mint amilyen Sandžak vagy Bosznia és Hercegovina etnikai megtisztítása volt.

Elmondta, Draža Mihailović már 1941. decemberben a terepen működő parancsnokai Pavle Đurišić és Đorđe Lašić részére kiadott parancsában kiemelte, hogy a cél Nagy-Jugoszlávia és annak keretében az etnikailag tiszta Nagy-Szerbia megteremtése.

Felolvasott néhány idézetet is, amelyekből kiderül, hogy a csetnikek célja Sandžak megtisztítása a muzulmánoktól, Bosznia és Hercegovina megtisztítása a muzulmánoktól és horvátoktól illetve az egész állam területén megtisztítása a nemzeti kisebbségektől és a nemzetellenes elemektől.

Mint a történész hozzátette, ezen terv végrehajtását számos dokumentum igazolja, ezek között vannak a terepen működő csetnik parancsnokok jelentései a sandžaki és kelet-boszniai muzulmán lakosság ellen elkövetett etnikai tisztogatásokról.

Bešlin szerint mindezek ismeretében minden, a csetnikek rehabilitációjára tett kísérlet nem más, mint a történelem durva meghamisítása és revizionizmus.

A nagybecskereki konferencián elhangzott az is, hogy a Bosznia területén a 20. század végén elkövetett szerb bűncselekmények igazából kontinuitást jelentenek a második világháborús csetnik bűncselekményekkel és igazából az etnikailag tiszta Nagy-Szerbia ideológiájának végrehajtását jelentették.