2024. szeptember 16., hétfő

Válaszolt a védelmi miniszter

Egyelőre nem tudni, hogy a köztársasági jogvédő a továbbiakban milyen lépéseket tesz meg a csendőrség és a katonarendőrség között történt incidens kapcsán

Bratislav Gašić védelmi miniszter tegnap továbbította Saša Janković köztársasági ombudsmannak válaszait a jogvédő két héttel korábban összeállított kérdéseire. Janković a fejlemény kapcsán röviden annyit nyilatkozott, hogy áttanulmányozza a dokumentumokat, majd azt követően dönt az eljárás folytatásáról.

Janković több kérdést is intézett Gašićhoz, azután, hogy kiderült, miért védelmezték a Kobra elit biztonsági katonai alakulat tagjai Aleksandar Vučić kormányfő fivérét, Andrej Vučićot a tavalyi büszkeségnapi felvonulás napján, amikor incidens történt a csendőrség és Vučić kísérete között. A két katonarendőr állítólag azért kísérte Andrejt, mert a férfi éppen egy családi ebédre igyekezett, ahol Aleksandar Vučić, az eredetileg őrzött személy is jelen lett volna, mondta Gašić. Ezután Janković tizenöt napos válaszadási határidővel a következő kérdéseket intézte a védelmi minisztériumhoz: A katonaságról szóló törvény, vagy egyéb más törvény mely szakaszának értelmében felelnek katonarendőrök a kormányfő biztonságáért?; Pontosan mi volt a megbízatása S. S.-nek és S. J.-nek, akik a kormányfő fivérét kísérték, és a csendőrséggel történt incidens pillanatában hol volt az a személy, akire előzőleg vigyáztak?; A két katonarendőr felhatalmazást kapott-e arra, hogy átlépjen az incidens helyszínén felállított rendőri kordonon? Érkezésükről értesítették-e a terepen szolgálatot teljesítő rendőrséget? Ki koordinálta a katonarendőrök terepi munkáját? Az ehhez hasonló bevetésekre vajon civil személyek kíséretében megy-e a katonarendőrség?; A védelemmel megbízott katonarendőrök személyes kapcsolata a védelmezett személy környezetével vajon a védelem kárára lehet-e?; Védelemmel összefüggésbe hozható mely katonai feladatokat látnak-e a katonaság tagjai csőre töltött pisztollyal?; S. S. és S. J., vagy a védelmi minisztérium más tagjai ellen indult-e fegyelmi vagy egyéb eljárás a szóban forgó incidens miatt?

Janković a védelmi minisztérium az üggyel kapcsolatban összeállított dokumentumait is kérte, Gašić ezeket viszont nem hajlandó rendelkezésére bocsátani, mert mint mondta: ehhez az ügyben eljáró ügyészség engedélyére van szükség. Rodoljub Šabić, a közhasznú információk biztosa ezzel az állítással kapcsolatban megjegyezte, hogy a jogvédőnek bárminemű dokumentumhoz joga van hozzáférni, ehhez nincsen szüksége ügyészségi vagy minisztériumi engedélyre.

Janković korábban hivatalos belügyminisztériumi dokumentumokra támaszkodva bűnvádi feljelentést tett a két katonarendőr ellen, az illetékes ügyészség azonban elutasította a feljelentéseket, vagyis nem indít eljárást azok mentén. A belügyminisztériumi dokumentumokból kiderül, hogy az Andrej Vučić kíséretében lévő katonarendőrök nem reagáltak a csendőrök felszólítására, hogy álljanak meg, és igazolják magukat, fellengzősen viselkedtek, majd erőszakosan léptek fel a szolgálatban lévő csendőrökkel szemben.