2024. szeptember 16., hétfő

A Srpska még nem döntött

A koszovói lista előbb a szerb kormányfővel egyeztet

A koszovói szerb lista (Srpska) képviselői továbbra sem döntötték el, hogy a jövőben is részt vesznek-e a koszovói kormány munkájában, számolt be tegnap Branimir Stojanović, aki jelenleg a koszovói miniszterelnök helyettesének tisztségét tölti be. Mint mondta, hamarosan egyeztetni fognak e kérdést illetően Aleksandar Vučić szerb kormányfővel és a koszovói szerbség politikai képviselőivel.

– Amennyiben csak tőlünk függne, mit teszünk, már régen meghoztuk volna a döntést. A helyzet összetettsége és az emberek iránt érzett felelősség azonban minden lépés alapos megfontolására int bennünket. Nem létezik ideális megoldás, a legkevésbé rossznak számító megoldások közül kell választanunk – jelentette ki Stojanović.

A brüsszeli igazságszolgáltatással kapcsolatos új megállapodásról azt mondta, hogy az a jelen körülmények között a lehető legjobb egyezménynek számít. Véleményének adott hangot, hogy a Belgrád és Pristina között zajló párbeszéd következő fordulójának a szerb községek közössége lesz a fő témája.