2024. szeptember 16., hétfő

Mennyibe kerül a jó tanács?

Továbbra sem ismeretesek a kormány által alkalmazott szaktanácsadó szolgáltatások költségeinek a részletei – Annyi bizonyos, hogy nem az EU állta a számlát

Nem az Európai Unió finanszírozta Tony Blair korábbi brit kormányfő tanácsadójának, Alastair Campbellnek a szerb kormányban megtartott előadását – közölték a Danas napilap kérdésére válaszolva az EU szerbiai küldöttségénél. Campbell januárban tartott szakmai továbbképzést a kormány sajtószolgálatában foglalkoztatottak számára, s a finanszírozással kapcsolatos információt a napilap közlése szerint a szerb kormányban is megerősítették. Közölték, hogy a szóban forgó előadást, továbbá a Tony Blair Associates szaktanácsadással foglalkozó cégnek az alkalmazását – mely Aleksandar Vučić kormányfő kabinetjének felállításában volt a kormány segítségére – az Egyesült Arab Emírségektől kapott pénzzel finanszírozták. Ehhez az összeghez pedig a Szerbia és az Emírségek között megszületett államközi szerződés révén jutott országunk – magyarázták a szerb kormányban.

Korábban jelent meg az az információ, hogy az EU finanszírozta a brit tanácsadó hazánkban megtartott képzését, a hírre azonban tegnap reagált az unió szerbiai küldöttsége, mely elhatárolódott az említett előadástól és az előadást szervező cégtől is, mondván: egyiket sem támogatta semekkora összeggel sem. Magyarázatukban kiemelik, hogy azért volt szükségük néhány napra a válasz megfogalmazásához a hír felröppenése óta, mert kötelességüknek tartottak részletesen átfésülni minden ehhez hasonló projektumot, minden olyan támogatást, amelyet a küldöttség nyújt az államapparátusban foglalkoztatottak továbbképzése céljára. Megállapították, hogy az aktuális projektumok egyikének sincs semmi köze Alastair szerbiai munkájához.

A szerb kormánynál előbb azt közölték, hogy a szaktanácsadásra az adminisztrációban foglalkoztatottak belső és külső kommunikációjának fejlesztését célzó projektum keretén belül került sor, melyet az Európai Unió alapjai és az Egyesült Arab Emírségek támogatása tett lehetővé. Később már módosították az előbbi közlést, s arról beszéltek, hogy az unió nem, de az Emírségek valóban segítették a projektumot.

Az újságírókat az is érdekelte, hogy milyen közbeszerzés, milyen pályázat alapján történt meg az említett szaktanácsadó cég kiválasztása. A kérdésre a kormányban azt válaszolták, hogy mivel az egészet az Emírségek támogatásából finanszírozták, s mivel ez a támogatás egy államközi szerződés eredményeképp érkezett Szerbiába, a kormány nem volt köteles pályázatot kiírni. Ennek az az oka a vezetőség szerint, hogy az államközi szerződés jogilag magasabb rangú dokumentumnak számít a közbeszerzési pályázat alapján kötött szerződésnél. Az előadáshoz hasonlóan a Vučić-kabineten belüli szakcsoportok kialakítását is az Emírségek támogatásából finanszírozzák, közölték a kormánynál. Ezt a feladatot is Blair szaktanácsadó cége végzi. A Tony Blair Associates javaslata szerint szervezik majd meg a kabinet munkáját, a szakcsoportok vagy egyes személyek konkrét célok elérését kapják feladatul, s megfelelő hátteret teremtenek majd számukra a célok eléréséhez, például szavatolják a cél teljesítésében érintett intézmények megfelelő közreműködését.

Az eset kapcsán a Transzparens Szerbia szervezet azt a kérdést intézte a kormányhoz: miért nem teszi közzé az Emírségekkel megkötött államközi szerződésnek és a kapott támogatásoknak a részleteit. A szervezet szerint az sem kizárt, hogy a szerződést magát még alá sem írták, a továbbképzést pedig bizonyos donátorok pénzéből fizették ki.